ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Εισαγωγή

Όλοι όσοι υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς και διαπνέονται απο το πνεύμα Μονάδος που καλλιεργείται σ' αυτές. Έτσι, και μετά την αποστρατεία ή την απόλυσή τους έχουν ισχυρή επιθυμία να συναντιούνται με τους συναδέλφους τους και να θυμούνται τα παλιά. Αυτή η επιθυμία οδήγησε στη δημιουργία της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών με έδρα την Αθήνα. Αργότερα, το 1985, δημιουργήθηκε στη θεσσαλονίκη η Λέσχη Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος, η οποία αργότερα μετονομάσθηκε σε Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων (ΛΕΚ).

Η Συμμετοχή στην UEP

Το Νοέμβριο του 1988 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΕΚ έστειλε επιστολή στον τότε πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών (UNP) της Γαλλίας Commandant H.J. Loustau, με την οποία πρότεινε επαφή και συνεργασία για τη δημιουργία ένωσης αλεξιπτωτιστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, δημιουργήθηκε η UEP, της οποίας το καταστατικό εγκρίθηκε την άνοιξη του 1990 στο Παρίσι, με ιδρυτικά μέλη τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Πρώτος Πρόεδρος της UEP υπήρξε ο Πρόεδρος της UNP Commandant H.J. Loustau, δεύτερος ο Πρόεδρος της B.D.F. Colonel Sanders και τρίτος ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Κωνσταντίνος Λυκοτραφίτης.

Στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) πραγματοποιήθηκαν το 3 πρώτα Συνέδρια της UEP (Μαϊος 1991, Σεπτέμβριος 1992, Νοέμβριος 1993). Κατά το 3° Συνέδριο η ΛΕΚ παρέλαβε την Προεδρία της UEP για 2 χρόνια, την οποία παρέδωσε το 1995 κατά το Συνέδριο της Μαδρίτης στον Ιταλό Στρατηγό De Vita. Επίσης, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 2 Πολιτιστικά Συμπόσια της UEP (Ιούνιος 1994 στη θεσσαλονίκη, Μάρτιος 1997 στην Αρχαία Ολυμπία).

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων

Εν τω μεταξύ, με παρότρυνση, ενθάρρυνση και βοήθεια της ΛΕΚ, η οποία είχε μέλη σε όλη την Ελλάδα, άρχισαν να δημιουργούνται αρχικά Λέσχες Καταδρομέων και στη συνέχεια Λέσχες Ειδικών Δυνάμεων και σε άλλες πόλεις, ενώ η ΛΕΚ προσδιορίστηκε πλέον ως ΛΕΚ Ν. Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των λεσχών το 1994 είχαν φθάσει τις 11. Έτσι, δημιουργήθηκε η ιδέα της ιδρύσεως Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων με μέλη τις κατα τόπους Λέσχες, Η ιδέα αυτή ξεκίνησε το 1993 με πρόταση-πρόσκληση της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης προς όλες τις Λέσχες, Συνδέσμους, Συλλόγους του χώρου των Ειδικών Δυνάμεων ανά την επικράτεια, υλοποιήθηκε όμως αργότερα, τον Αύγουστο του 1996. Πρώτος Πρόεδρος εκλέχθηκε ο πρόεδρος της ΛΕΚ Ν. Θεσσαλονίκης,- Κωνσταντίνος Λυκοτραφίτης.

Ανάμεσα στους σκοπούς των Λεσχών και της Ομοσπονδίας είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των δεσμών και του πνεύματος που διακρίνουν όλους όσους υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις η διοργάνωση αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η διοργάνωση ή η συμμετοχή σε εκδηλώσεις εθνικής μνήμης κλπ.

Στο 7ο Συνέδριο της UEP, που πραγματοποιήθηκε στο Πω της Γαλλίας το Νοέμβριο του 1997, αποφασίστηκε τη θέση της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων στην UEP να πάρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων, Η ΠΟΕΔ διοργάνωσε 2 ακόμη Συνέδρια της UEP στην Ελλάδα (το 10° το Νοέμβριο 2000 και το 13° το Νοέμβριο 2003). Επίσης παρέλαβε την προεδρία της UEP για ένα χρόνο κατά το 12o Συνέδριο στην Iσπανία το 2002.

Σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων έχει 32 Λέσχες - μέλη σε όλη την Ελλάδα. Διοργανώνει ετήσιους πανελλήνιους αγώνες εφέδρων καταδρομέων και παίρνει μέρος σε παρομοίους αγώνες που διοργανώνουν άλλες χώρες (π.χ. αγώνες αλεξιπτωτισμού της UEP, Swiss Raid Commando στην Ελβετία, Ονήσιλος και αγώνες αλεξιπτωτισμού στην Κύπρο, Internationaler Monchengladbacher Militarwettkampf στη Γερμανία κ.ά.). Έχει οργανωμένες Ειδικές Διασωστκές Ομάδες Πολλαπλών Αποστολών, οι οποίες ενεργούν υπό τον συντονισμό των Αρχών Πολιτικής Προστασίας. Έχει, επίσης, σκοπευτικές ομάδες και ομάδες ραδιοερασιτεχνών, εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «ΤΟΛΜΩΝ». Συμμετέχει σε όλες τις τελετές που γίνονται με την ευκαιρία εθνικών ή τοπικών επετείων, Τιμά ιδιαίτερα τη μνήμη των πεσόντων στους αγώνες του Έθνους καταδρομέων, όπως την τελευταία Κυριακή του Μαΐου για όλους τους καταδρομείς, το τελευταίο Σαββάτο του Αυγούστου για τους πεσόντες το 1947-1949 στον αγώνα εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών και το 3ο 10ήμερο του Ιουλίου για τους πεσόντες στην Κύπρο κατά την αντιμετώπιση των Τούρκων εισβολέων το 1974.

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8