ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005

01/04/2005-Μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΔ και συγκεκριμένα: ο Πρόεδρος Αντγος ε.α. Αθ. Γαληνός, ο Αντιπρόεδρος Υπτγος ε.α. Ελευθ. Μαυρουδής, ο Ταμίας Φ. Κωνσταντινάκης, ο Ειδ. Γραμματέας Χάρης Δεληογλάνης και αντιπροσωπεία της ΛΕΚ Ημαθίας επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά το Διοικητή του ΣΔΑΕΕ/ (Β΄ ΣΣ) Αντγο Στυλ. Καλφέλη και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη και στο νεοτοποθετηθέντα Διοικητή της Iης Μεραρχίας Πεζικού Δημήτριο Χαντζή.

02/04/2005-Το ΔΣ της ΠΟΕΔ μετέβη στην Ξάνθη για την πραγματοποίηση της διμηνιαίας προγραμματισμένης συνεδρίας του. Μετά τη συνεδρίαση παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου “1974 Οι Αδικαίωτοι” του Ταξιάρχου ε.α. Κ. Αργυρόπουλου στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής, στο πλαίσιο του εορτασμού του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, που περιελάμβανε ομιλία από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Βάσο Λυσσαρίδη και οργάνωσε η Λέσχη Κυπρίων Ξάνθης.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Αργυρόπουλου από τους συναδέλφους του Β. Αλεξάνδρου και Π. Γιαννακόπουλο (με συντονιστή τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ) και την ομιλία του Β. Λυσσαρίδη, χορωδία κυπριοτόπουλων ερμήνευσε πατριωτικά τραγούδια και η εκδήλωση έληξε με την απονομή πλακετών στους ομιλητές και τους παριστάμενους επισήμους. Προηγουμένως ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρθηκε κοντολογίς στο σκοπό ύπαρξης της ΠΟΕΔ και το έργο της.
Νωρίτερα και πριν την άφιξη των μελών της ΠΟΕΔ και της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης στην Ξάνθη, το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έκανε στάση στο νεκροταφείο της πόλεως, όπου στον τάφο του ιδρυτού της ΛΕΔ Ξάνθης Εφέδρου Αξιωματικού των Καταδρομών Χρήστου Γκοντόλια ετελέσθη τρισάγιο στη μνήμη του. Ο πρόωρος θάνατος του αδικοχαμένου 54χρονου διακεκριμένου άνδρα θα μας θλίβει για πολύ καιρό. Παρούσες η χήρα και η κόρη του μεταστάντος που παρέθεσαν καφέ και βουτήματα στους παρευρισκομένους, οι οποίοι εξέφρασαν την βαθιά τους λύπη για την τραγική απώλεια.

02/04/2005-Γύρω στις 14:00 οι Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΠΟΕΔ επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγο Κ. Καραβά προκειμένου να του ευχηθούν επιτυχία στα νέα υψηλά καθήκοντά του. Το βράδυ ο Στρατηγός παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις στη ΛΑΦ Ξάνθης.

03/04/2005-Λίγο πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής η ενδιαφέρουσα αυτή μέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Σπήλαιο της Αλιστράτης. Θεέ μου ! Τι αντίκρισαν τα μάτια μας, πώς επετελέσθει αυτό το θαύμα; Είναι αδύνατον να ξαναγίνει κάτι τόσο θαυμαστό.
Ευτυχώς για εμάς το πρόγραμμα συμπεριέλαβε και επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρανεστίου και ενημέρωση στο Φράγμα Θησαυρού της ΔΕΗ στο Νέστο - εμπειρί­α μοναδική - όπου ο Δ. Αμπατζίδης (Πρόεδρος της ΛΕΚ Δράμας) και ο δικηγόρος Κ. Φιλιππίδης (μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔ) έκαναν τα πάντα για να νιώσουμε όλοι μας περίφημα.

10/04/2005-Στο Σταυρό Θεσσαλονίκης παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔ, του Γεν. Γραμματέα της (Πρόεδρος ΛΕΚ Θεσσαλονίκης) Δ. Παπαδόπουλου και του ταμία της Φώτη Κωνσταντινάκη ετελέσθη το ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Ταξιάρχου Δημ. Παπαποστόλου, Διοικητή της 1ης ΤΑΞΚΔ - ΑΛ.

10/04/2005-Στο ηρώο του οχυρού Ρούπελ, εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών το 1941. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και διαβάστηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Δκτη της 10ης ΤΑΞΠΖ Ταξχο Ευαγ. Μαργαρίτη. Ο παρευρισκόμενος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στον εορτασμό, τόνισε τη σπουδαιότητα της αντίστασης που προέβαλλαν οι άνδρες των οχυρών, διότι καθυστέρησαν την γερμανική πολεμική μηχανή και έδωσαν έτσι την ευκαιρία στις συμμαχικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να προετοιμάσουν επιτυχώς την άμυνά τους.
Στεφάνια κατέθεσαν ο ΥΕΘΑ, ο Α/ΓΕΣ Αντγος Νικ. Ντούβας, ΥΕΑΣ Θεσσαλονίκης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας, ο Νομάρχης Σερρών, Δήμαρχοι της περιοχής και πλήθος συλλόγων και συνδέσμων. Πλην των προαναφερθέντων στην τελετή παρέστησαν και ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντγος Κ. Μπισμπίκας, ο Δκτης του Γ΄ ΣΣ / NDC-GR Αντγος Ηλίας Πέτσας, η Λέσχη Καταδρομών Σερρών, η ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου.
Στην συνέχεια εγκαινιάσθηκε το στρατιωτικό μουσείο του οχυρού και ακολούθησε δεξίωση. Την εκδήλωση οργάνωσε η 10η ΤΑΞ ΠΖ.
Εξίσου λαμπρές ήταν και οι τελετές που πραγματοποιήθηκαν για τους ίδιους λόγους στα οχυρά Δράμας και «Νυμφαίας». Σε όλες τις εκδηλώσεις παρέστησαν τα μέλη των κατά τόπους ΛΕΚ.

17/04/2005-Ετελέσθη στη Νάουσα το 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου Στέφανου Δρούγκα, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔ.

07/05/2005-Εορτάστηκε με λαμπρότητα σε όλα τα Στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού η μνήμη του Αγίου Γεωργίου προστάτη του Στρατού. Στην εκδήλωση που έγινε στο ηρώο του Γ΄ ΣΣ παρέστη ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ και στο Στρατόπεδο “Γ. Κατσάνη’’ (έδρα 1ης ΤΑΞΚΔ - ΑΛ) οι πρόεδροι και μέλη της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Χαλκιδικής.

18-23/05/2005-Tο ΔΣ της ΠΟΕΔ και αντιπροσωπείες των Λεσχών Χαλκιδικής και Σερρών και των Συνδέσμων Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχιών Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου μετέβησαν στο Ηράκλειο της Κρήτης και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 6 Κρήτες Καταδρομείς που έπεσαν στην Κύπρο. Με την ευκαιρία πραγματοποιήθηκαν: η διδυμοποίηση της ΛΕΔ Κρήτης με τον Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λεμεσού, ενώ εορτάσθηκε με λαμπρότητα η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Εκτενές ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες.

25/05/2005-Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξκών Ν. Θεσσαλονίκης οργάνωσε εκδήλωση στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την επέτειο της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Υπτγος ε.α. Ελευθ. Μαυρουδής με θέμα “ Η οργάνωση, ο οπλισμός και η τακτική του Στρατού επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας’’.

27/05/2005-Στο Στρατόπεδο “Γ. Κατσάνη’’ στην Ρεντίνα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των Ν/Σ οπλιτών των Καταδρομών της 2005Β/ΕΣΣΟ σε μία άψογη τελετή που οργανώθηκε από την Δ΄ ΜΚ. Παρέστησαν ο Διοικητής του ΣΔΑΕΕ(Β΄ ΣΣ), οι συγγενείς των Ν/Σ και πλήθος κόσμου. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της ΛΕΔ Χαλκιδικής Άγγελος Κατσάγγελος.

29/05/2005-Στο Στρατόπεδο «Γ. Κατσάνη» και στο Καβούρι Αττικής ετελέσθη το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Καταδρομέων. Στη Ρεντίνα παρέστησαν πολλοί απόστρατοι και έφεδροι Καταδρομείς από πολλές ΛΕΚ και ΛΕΔ. Στο Καβούρι εκ μέρους της ΠΟΕΔ παρέστη ο Β΄ Αντιπρόεδρος Κ. Θάνος.

30/05/2005-Στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού Καταδρομέα Νικ. Κατσανεβάκη από τον Βουλευτή Κ. Γκιουλέκα, τον δημοσιογράφο Δ. Καψάλη και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ.

12/06/2005-Ευχαρίστως αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου της ΠΟΕΔ να παρακαθήσω με μέλη της ΛΕΚ Ημαθίας και τους καλεσμένους της σε γεύμα που θα παρέθεταν στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της Στέφανου Δρούγκα η χήρα του και η Λέσχη στο «παλατάκι» της περιοχής Αγίου Νικολάου στη Νάουσα. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσκυνήσω για πολλοστή φορά τα άγια χώματα ενός τόπου με τον οποίο πολλά με συνδέουν από τα παλιά και να ανταλλάξω σκέψεις με τα δραστήρια μέλη της ΛΕΚ τα οποία και θα μνημονεύσουμε παρακάτω συγχαίροντάς τους πάντως εκ των προτέρων για αυτή τους την πρωτοβουλία.
Συνοδευόμενοι από τις συζύγους μας φθάσαμε στην μαγευτική περιοχή στις 12:00 και πρώτα πρώτα προσκυνήσαμε την εικόνα του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο ναό. Ύστερα κατευθυνθήκαμε στο «παλατάκι» που παλαιότερα αποτελούσε το «Θερινόν Μαγευτικό Περίπτερο» του Βασιλιά Κωνσταντίνου (1912). Μια ανατυπωμένη παλιά φωτογραφία που μας έδειξε ο δάσκαλος Θωμάς Λυκοστράτης επιβεβαίωσε την αλήθεια των λόγων του.
Σε λίγο συγκεντρώθηκαν και οι λοιποί καλεσμένοι της ΛΕΚ Ημαθίας με πρωτοβουλία της οποίας έλαβε χώρα η παρούσα εκδήλωση - απότιση τιμής και έκφραση αγάπης και υπόσχεση των συναδέλφων του ότι δεν θα λησμονήσουν ποτέ τον Καταδρομέα Στέφανο Δρούγκα, τον φίλο, τον αδελφό, τον δικό τους άνθρωπο. Ήταν μια γιορτή μνήμης στην οποία παραβρέθηκαν και παρακάθησαν σε κοινή τράπεζα οι: Διοικητής Β΄ ΣΣ Αντιστράτηγος και η κυρία Στυλιανού Καλφέλη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Αντιστράτηγος ε.α. και η κυρία Αθανασίου Γαληνού, ο Διοικητής της Ιης ΜΠ Υποστράτηγος κα η κυρία Δ. Χαντζή, ο Υποδιοικητής Β΄ ΣΣ Υποστράτηγος και η κυρία Ν. Τσιρογιάννη, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Υποστράτηγος ε.α. και η κυρία Ελευθερίου Μαυρουδή, ο αρχισυντάκτης του «ΤΟΛΜΩΝ» Ταξίαρχος ε.α. και η κυρία Παντελή Γιαννακόπουλου, ο Υποδιοικητής της Β΄ ΜΚ Ταγματάρχης (ΠΖ) Νίκος Γιαννόπουλος, ο Λοχαγός ε.α. Νίκος Κόκαλης, ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Ημαθίας Αντώνιος Φραγκόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Γιαννός, ο Γεν. Γραμματέας Θωμάς Λυκοστράτης, ο επί των Δημοσίων Σχέσεων Ι. Πατρώνας, ο Ταμίας Γεωρ. Μιχαηλίδης και τα δυναμικά μέλη της Λάζαρος Σιδηρόπουλος, Ι. Σαρηγιάννης, Απόστολος Βασιλείου, Θωμάς Γκόρτσιος και Αθανάσιος Πίπας. Τα κρασιά του Μιχαηλίδη ήταν τα καλύτερα που γευθήκαμε ποτέ.
Τα βουνά απέναντί μας αποταμίευαν φως στις καταπράσινες κυψέλες που σχηματίζαν οι φυλλωσιές τους. Ένα γήπεδο με φυσικό στρώμα αγριόχορτου μας χώριζε από τις πλαγιές. Το τεράστιο τραπέζι ή καλύτερα όλα τα τραπέζια που το συναποτελούσαν ήταν γεμάτα επιλεγμένα εδέσματα. Οι σύζυγοι κάποιων Καταδρομέων κουβαλούσαν ασταμάτητα μπριζόλες, παϊδάκια, πανσέτες, τυριά, σαλάτες, φρέσκο ψωμί και αργότερα γλυκά, πολλά γλυκά καλοφτιαγμένα εύγευστα, λιχούδικα. «Πλούσια τα ελέη του Ύψιστου, πλούσια και η καρδιά του εκλιπόντος, σπουδαίος άνθρωπος», μονολόγησα. Ένα κρυφό δάκρυ λαμπύριζε στις άκρες των ματιών όλων μας καθώς χαιρετήσαμε τη σύζυγο και την κόρη του για να επιστρέψουμε στα σπίτια μας.

19/06/2005-Στην έδρα του 1ου ΚΕΠ της Πολεμικής Αεροπορίας στον Χορτιάτη πραγματοποιήθηκε τελετή για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Συμμετείχαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Υπαρχηγός του ΓΕΑ, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Γ.Γ. του ΥΜΑΘ Λουκάς Ανανίκας, βουλευτές, οι διατελέσαντες Διοικητές της Μονάδας, καθώς και Αξκοί, Υπξκοί, σμηνίτες και μόνιμοι υπάλληλοι με τις οικογένειές τους. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της. Μετά την τελετή ακολούθησε ενημέρωση στους χώρους της Μονάδας.

21/06/2005-Επιμνημόσυνες δεήσεις πραγματοποιήθηκαν υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά τις Μάχες Κιλκίς - Λαχανά (21 Μαΐου 1913). Στο μνημόσυνο του Λαχανά παρέστησαν οι αρχές του νομού Σερρών με επικεφαλής τον Νομάρχη, Ο Δκτης του Α΄ ΣΣ Αντγος Δημ. Βούλγαρης, ο Δκτης της 10ης Ταξιαρχίας ΠΖ Ταξχος Ευαγγ. Μαργαρίτης, αντιπροσωπείες οργανώσεων, σωματείων και πλήθος κατοίκων της περιοχής. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της.
Στον εορτασμό στο Κιλκίς παρέστη ο ΥΦΕΘΑ Ιωάννης Λαμπρόπουλος, οι Αρχές του Νομού και πλήθος οργανώσεων, σωματείων και κατοίκων της περιοχής. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της.

25/06/2005-Στο ξενοδοχείο «Άθως» της Ιερισσού συναντήθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διμηνιαίας συνεδρίασής τους τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΔ και τα μέλη πολλών ΛΕΚ και ΛΕΔ (Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Έβρου). Η άψογη οργάνωση ασφαλώς οφείλεται στην ενεργητικότητα της ΛΕΔ Χαλκιδικής και του ακαταπόνητου Πρόεδρου της

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8