ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005

Την Κυριακή 3 Ιουλίου εορτάσθηκε με λαμπρότητα και πάρα πολύ κόσμο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βυρώνειας (όπου είχε την έδρα του το Ελληνικό Στρατηγείο κατα το Β’ Βαλκανικό Πόλεμο) η απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Η εκδήλωση καθιερώθηκε και οργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύνδεσμο Ιστορικής Μνήμης Βαλκανικών Πολέμων 12-13 σε συνεργασία με τη Νομαρχία και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Πρόξενος της Λιθουανίας Θεόδωρος Καντζόγλου τόνισε ιδιαίτερα την ενότητα, που επικράτησε τότε ανάμεσα στην Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία και χάρις σ’ αυτήν διπλασιάστηκε η έκταση της Ελλάδας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά χορευτικά συγκροτήματα, η Μουσική της 10 ΤΑΞΠΖ και πολλοί σύλλογοι. Παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο Βουλευτής Σερρών Θεοφ. Λεονταρίδης, οι Νομάρχες Σερρών Κώστας Παπαπαναγιώτου και Κιλκίς Ευάγγ. Παλάσκας, οι Δήμαρχοι Σιδηροκάστρου Αθαν. Σπάσης και Σερρών Ιωάνν. Μωϋσιάδης, οι Αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Μ. Τσούγκας και Λίτσα Κολοβού και ο Θεόδ. Ασπασίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Το Νομάρχη Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε η Ρίτα Σκοπελίτη. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Αθ. Γαληνός.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου έγινε η τελετή διαλύσεως της 3ης ΤΑΞΥΠ, που είχε την ευθύνη της Διοικητικής Μέριμνας του Γ΄ ΣΣ. Η 3η ΤΑΞΥΠ, που συγκροτήθηκε
την 1η Ιουλίου 1979, αρχικά εγκαταστάθηκε στο Στρατόπεδο «Π. ΜΕΛΑ» και μετά μεταστάθμευσε στο Στρατόπεδο «Π. ΑΡΕΩΣ». Στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
Στη θέση των 3ης και 9ης ΤΑΞΥΠ, που διαλύθηκαν, ιδρύθηκε η ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ, με την ίδια έδρα και επάνδρωση με τη διαλυθείσα 3η ΤΑΞΥΠ.

Την 10η Ιουλίου έγινε στα Κούκλια Πάφου το τρίτο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, Αρχηγού του ΓΕΕΦ και των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν μαζί του τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Στο μνημόσυνο παρέστησαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔ Ανδρέας Χατζηκτωρής.

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου έγινε η τελετή απονομής πτυχίων στους σπουδαστές της 2ης εκπαιδευτικής σειράς της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Παρέστη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Από 16-22 Ιουλίου έλαβαν χώρα διάφορες επετειακές εκδηλώσεις στην Κύπρο. Φέτος για πρώτη φορά είχαν κληθεί όλα τα πληρώματα των Α/Φ NORATLAS, που μετέφεραν την Α΄ ΜΚ στην Κύπρο το 1974. Οι εκδηλώσεις ήταν συγκινητικές και η φιλοξενία εκ μέρους του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων άψογη (λεπτομέρειες σε άλλη σελίδα).

Την Κυριακή 31 Ιουλίου τελέσθηκε με μέριμνα της ΔΕΔ/ΓΕΣ στο Στρατόπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ» στο Μάλεμε Χανίων το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Καταδρομέων της Α΄ΜΚ και του πληρώματος του Α/Φ στην Κύπρο το 1974. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης Βασ. Φθενός.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου έγινε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΡΓΥΡΗ» στη Δράμα η τελετή αλλαγής Διοικήσεως της Ε΄ ΜΚ. Παρέδωσε ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Δημ. Μπίκος στον Αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Κων. Πανέτσο. Παρέστησαν το προεδρείο και μέλη της Λέσχης Καταδρομέων Ν. Δράμας. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ Κων. Φιλιππίδης.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου έγινε στο Στρατόπεδο «ΚΑΤΣΑΝΗ» στην Ρεντίνα η ορκομωσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2005 Γ/ΕΣΣΟ. Η τελετή ήταν άψογη και ο Διοικητής με τον Υποδιοικητή της Δ΄ ΜΚ αεικίνητοι. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος Ελ. Μαυρουδής, το μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔ και Πρόεδρος της Λέσχης Ειδ. Δυνάμεων Χαλκιδικής Άγγελος Κατσάγγελος. Παρέστη επίσης πλήθος παλαιών Καταδρομέων.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, τελέστηκαν στο Γράμμο και στο Βίτσι οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωϊκούς αξιωματικούς και οπλίτες, που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατηθεί η Πατρίδα μας ελεύθερη και να μη προσδεθεί στο άρμα του κομμουνιστικού μπλοκ. Οι Δυνάμεις Καταδρομών, που ιδρύθηκαν ειδικά για να αντιμετωπίσουν τον ανορθόδοξο τρόπο ενεργείας των ξενοκίνητων ανταρτών, είχαν μεγάλο μερίδιο στη συνεισφορά αίματος, αλλά και αποφασιστική συμβολή στην έκβαση του αγώνα. Η ΠΟΕΔ τιμά κάθε χρόνο τους νεκρούς Καταδρομείς σε τελετή που διοργανώνεται στο Μνημείο της Κρυσταλλοπηγής από τη Λέσχη Καταδρομέων και Φίλων των ΛΟΚ «Ο Πράσινος Μπερές». Φέτος, τιμήσαμε τους νεκρούς μας με συμμετοχή στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βίτσι. Παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στην ταβέρνα – ψησταριά «ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ» στο Δίον Πιερίας έγινε η ετήσια Παμμακεδονική – Πανθεσσαλική συγκέντρωση των μελών και φίλων του Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74». Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της Λέσχης Πιερίας.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της 70ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, έγιναν τα εγκαίνια του περιπτέρου της ΕΛΒΟ από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΒΟ και Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Αθ. Γαληνός ενημέρωσε και περιποιήθηκε όλους τους προσκεκλημένους με εγκαρδιότητα.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του χωριού Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καταδρομέα Στέφανου Γιαννάκου του Θωμά, που έπεσε στην Κύπρο το 1974. Η τελετή οργανώθηκε από το Δήμο Καρδίτσας και ήταν συγκινητική. Τιμές απέδωσε η μουσική του Δήμου Καρδίτσας και τμήμα Πεζοναυτών. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός κ. Ταλιαδούρος, Βουλευτές, ο Αρχηγός του ΓΕΣ, ο Νομάρχης Καρδίτσας, Δήμαρχοι της περιοχής, συγγενείς του πεσόντος Καταδρομέα, το προεδρείο και μέλη του Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74», πολλοί παλαιοί Καταδρομείς από τους γύρω νομούς και πλήθος κόσμου. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Ελευθ. Μαυρουδής και ο τέως Πρόεδρός της Διον. Μυλωνάς.

Στις 12-16 Σεπτεμβρίου γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια της Σχολής Αλεξιπτωτιστών. Λεπτομέρειες αναφέρονται σε άλλες σελίδες. Στις τελετές έναρξης και λήξης την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου με μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης τελέστηκε στην Τερψιθέα Δράμας το ετήσιο μνημόσυνο των Δασοκομάντος και των χειριστών του ελικοπτέρου, που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή πριν από έντεκα χρόνια, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Παρέστησαν το Προεδρείο και μέλη του Συλλόγου Καταδρομέων Ν. Καβάλας «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και μέλη της Λέσχης Καταδρομέων Ν. Δράμας. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Δημ. Ματσάνης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου έγινε εκδήλωση εθνικής μνήμης στα πλαίσια της Ημέρας Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε δοξολογία στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας, όπου ομίλησε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γ.Γ. Γραμματέας. Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος.

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8