ΙΟΥΛΙΟΣ-AΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006

Την Κυριακή, 2 Ιουλίου, εορτάσθηκε και φέτος στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βυρώνειας (όπου είχε την έδρα του το Ελληνικό Στρατηγείο κατά το Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο) η απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Η εκδήλωση καθιερώθηκε και οργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύνδεσμο Ιστορικής Μνήμης Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, πρόεδρος του οποίου είναι ο Θεόδωρος Καντζόγλου, Πρόξενος της Λιθουανίας. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ Νίκος Αργυριάδης.

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, και ώρα 17:15 στο Στρατόπεδο «Ζαφειράκη» (έδρα της Β΄ ΜΚ) στη Νάουσα τελέστηκαν επιμνημόσυνη δέηση και στρατιωτικοί αθλητικοί αγώνες με την επωνυμία «ΦΛΩΡΑΚΕΙΑ», στη μνήμη του Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, Επίτιμου Διοικητή του Β΄ ΣΣ και Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Στη συνέχεια, στον κήπο του στρατοπέδου, πραγματοποιήθηκε τελετή αποχαιρετισμού των μετατιθέμενων στελεχών από τους σχηματισμούς και τις μονάδες του Β΄ ΣΣ. Από την ΠΟΕΔ παρέστησαν ο Πρόεδρος, ο α΄ Αντιπρόεδρος, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας του ΔΣ.

Την Παρασκευή, 7 Ιουλίου, και ώρα 10:00 στο Στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη», στη Ρεντίνα, πραγματοποιήθηκε από τη Δ΄ Μοίρα Καταδρομών η τελετή απονομής του πράσινου μπερέ σε όσους ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στο Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων της 2006Β/ΕΣΣΟ. Την ΠΟΕΔ εξεπροσώπησε το μέλος του ΔΣ Άγγελος Κατσάγγελος, Πρόεδρος της ΛΕΔ Χαλκιδικής.

Την ίδια μέρα και ώρα, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), στη Θεσσαλονίκη, η τελετή αποφοίτησης και απονομής των πτυχίων των σπουδαστών της 3ης Εκπαιδευτικής Σειράς. Την ΠΟΕΔ εξεπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Την Κυριακή, 9 Ιουλίου και ώρα 09.45 στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου του Γ΄ ΣΣ τελέστηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Επιμνημόσυνο λόγο εξεφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης. Επακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ ΣΣ. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λευκού Πύργου εκδήλωση μνήμης και τιμής υπέρ των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων, οι Κυπριακές Οργανώσεις Θεσαλονίκης, η ΟΚΟΕ και ο Σύνδεσμος Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι παριστάμενοι επίσημοι, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, Αθανάσιος Στάϊκος. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κατά το χαιρετισμό του, είπε τα εξής:
«Ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, αλλά και ως ένας από αυτούς που αντιμετώπισαν τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974, αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη συγκίνηση φέρνοντας στη μνήμη μου τους συμπολεμιστές μου, που έδωσαν τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα ή την ψυχική τους ισορροπία για την προάσπιση της ελευθερίας της πολυαγαπημένης μας Κύπρου, τους αγνοούμενους, αλλά και όλους εκείνους τους πολεμιστές, που είχαν την τύχη να βγουν αλώβητοι από αυτή την τραγωδία.
Αποτίω φόρο τιμής στους πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ, της Α’ Μοίρας Καταδρομών, των Μοιρών Καταδρομών, της Εθνοφρουράς, αλλά και όλων των Μονάδων, που πολέμησαν με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες ενεργούσαν. Δηλώνω δε υπεύθυνα ότι όλοι οι Καταδρομείς, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, στρατευμένοι ή έφεδροι, δεν ξεχνούμε, αλλά προετοιμαζόμαστε συνεχώς για την ώρα εκείνη, που η μητέρα Πατρίδα θα μας καλέσει και πάλι να ελευθερώσουμε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μας και να εκδιώξουμε τους βάρβαρους εισβολείς.
Εύχομαι να είναι αιωνία η μνήμη των πεσόντων και ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Εύχομαι, επίσης, να δοθεί σύντομα τέλος στο δράμα που ζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων.»
Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε και στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας, στη σελίδα 129, όπου εσφαλμένα αναφέρεται ως ημερομηνία πραγματοποιήσεως η 19 Ιουνίου.

Την Κυριακή, 23 Ιουλίου, στο Μνημείο του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Καταδρομών Δημητρίου Τσαμκιράνη, που έχει, ανεγερθεί στη γενέτειρά του, τις Ελευθερές Καβάλας, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνό του. Επακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των Αρχών, συγγενείς του φονευθέντος, αρκετά μέλη του Συλλόγου Καταδρομέων Ν. Καβάλας και πλήθος κόσμου. Επίσης, παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και του Συλλόγου Καταδρομέων Ν. Καβάλας. Όπως είναι γνωστό, ο Δημήτριος Τσαμκιράνης ήταν επικεφαλής του τμήματος της Α΄ ΜΚ, που επέβαινε στο αεροσκάφος NORATLAS, που καταρρίφθηκε τα ξημερώματα της 22 Ιουλίου 1974 στην περιοχή Μακεδονίτισσα της Λευκωσίας Κύπρου.

Την Παρασκευή, 28 Ιουλίου και ώρα 11.00 στην έδρα της Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ), στο Στρατόπεδο ΝΤΑΛΙΠΗ της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοιτήσεως της 6ης Εκπαιδευτικής Σειράς. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Την Κυριακή, 30 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (έδρα της Α΄ ΜΚ το 1974 και της 1ης ΜΑΛ σήμερα) στο Μάλεμε Χανίων, το ετήσιο μνημόσυνο των φονευθέντων τα ξημερώματα της 22 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο 29 Καταδρομέων και του πληρώματος του αεροσκάφους NORATLAS, που τους μετέφερε, κατά την επιχείρηση “ΝΙΚΗ” αερομεταφοράς της Α΄ ΜΚ, προς ενίσχυση των μαχομένων εναντίον των Τούρκων εισβολέων. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της ΛΕΔ Κρήτης Βασίλειος Ψυχαράκης.

Την Κυριακή, 13 Αυγούστου, στο χωριό Μεγ. Παναγιά Χαλκιδικής έγιναν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου, που στήθηκε στην πλατεία του χωριού προς τιμήν του Στρατιώτη Βασιλείου Τσιπινιά, ο οποίος έπεσε μαχόμενος ηρωικά για την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Από την ΠΟΕΔ παρέστησαν ο α΄ Αντιπρόεδρος και ο Πρόεδρος της ΛΕΔ Χαλκιδικής.

Την Παρασκευή, 29 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στη Ρεντίνα η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως του ΚΕΑΠ από τον Αντισυνταγματάρχη Πέτρο Δεμέστιχα στον Ταγματάρχη Δημήτριο Χατζηδημητριάδη. Παρέστη ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
Η ΠΟΕΔ, όπως κάθε χρόνο, διοργάνωσε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου (26-27/8) εκδρομή – προσκύνημα στον τόπο, όπου τον Αύγουστο του 1949 κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε νικηφόρα ο αγώνας του Εθνικού Στρατού μας, με αιχμή του δόρατος τους θρυλικούς ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη σωτηρία της Πατρίδας μας από τον κίνδυνο να αποτελέσει μέρος του «κομμουνιστικού παραδείσου». Συμμετείχε σύσσωμο το ΔΣ, καθώς επίσης πολλοί πρόεδροι και μέλη Λεσχών-μελών της Ομοσπονδίας και φίλοι, όλοι με τις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε :
- Συνεδρίαση του ΔΣ στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς, κατά την οποία έγινε πανηγυρικά δεκτή η αίτηση της  ΛΕΔ Καστοριάς για ένταξή της στην Ομοσπονδία.
- Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων Καταδρομέων, που βρίσκεται στη διασταύρωση της Κρυσταλλοπηγής. Στην τελετή, εκτός από τους μετέχοντες στην εκδρομή και τα μέλη της ΛΕΔ Καστοριάς, παρέστησαν αρκετοί εκπρόσωποι Αρχών και πλήθος κόσμου. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο βετεράνος Λοχίας της Ε’ ΜΚ Νικόλαος Κατσανεβάκης, συμπολεμιστής των πεσόντων.
- Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο νεκροταφείο του χωριού Μελάς, στο στρατιωτικό τμήμα του οποίου αναπαύονται δέκα Καταδρομείς της Ε΄ ΜΚ.
- Επίσημο δείπνο, που παρέθεσε η ΛΕΔ Καστοριάς προς τιμήν της ΠΟΕΔ, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς, στο οποίο παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των Αρχών.
Τις επιμνημόσυνες δεήσεις και το επίσημο δείπνο τίμησε με την παρουσία του και ο Διοικητής του Β΄ ΣΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χαντζής.
Την επομένη το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη των εκδρομέων σε αξιοθέατα της Καστοριάς, ενώ ο Πρόεδρος, ο α΄ Αντιπρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του ΔΣ μετέβησαν στη Βούρμπιανη, όπου τελέστηκε ο επίσημος εορτασμός της νίκης του Εθνικού Στρατού μας το 1949. Ο εορτασμός περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφανιών στο Ηρώο της Βούρμπιανης. Για τη σημασία της νίκης εκείνης μίλησαν ο Αντιστράτηγος ε.α. Αριστ. Αντωνακέας και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας. Στεφάνι εκ μέρους της ΠΟΕΔ κατέθεσε ο Πρόεδρος.
Μετά από αυτά, τόσο το λεωφορείο με τους εκδρομείς, όσο και οι μεταβάντες στη Βούρμπιανη κινήθηκαν προς τη γέφυρα της Λίμνης Πολυφύτου, νότια της Κοζάνης, όπου η ΛΕΔ Κοζάνης σε συνεργασία με τη ΛΕΚ Θεσπρωτίας μετείχαν στις εκδηλώσεις του 2ου Διεθνή Κολυμβητικού Διάπλου της Λίμνης. Στο γεύμα, που επακολούθησε στο χωριό Νεράϊδα, δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια ακόμη συνάντηση για αλληλογνωριμία και σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη των παραπάνω λεσχών με τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και τους λοιπούς μετέχοντες στην εκδρομή.
Για την όλη διοργάνωση της φιλοξενίας των εκδρομέων στην Καστοριά, θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια οφείλονται στον Ταξίαρχο Ηλία Τζωρτζόπουλο, το νεοκλεγέν ΔΣ της ΛΕΔ Καστοριάς και το Διοικητή της 15ης ΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχο Στυλιανό Μπαϊρακτάρη. Επίσης, θερμά συγχαρητήρια στους Προέδρους και τα μέλη των Λεσχών Κοζάνης και Θεσπρωτίας για τη συνεργασία τους και την εντυπωσιακή συμμετοχή τους στην εκδήλωση στη Λίμνη Πολυφύτου.

Την Τρίτη, 29 Αυγούστου, και ώρα 11:30 έγινε στο Διδυμότειχο, με πρωτοβουλία του Διοικητή της XVI Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου, τελετή ονομασίας του συγκροτήματος ΣΟΑ-Λέσχης Αξιωματικών σε Στρατόπεδο Καταδρομέων Χριστόδουλου Δοϊτσίδη και Χρήστου Χατζόπουλου, προς τιμήν των φονευθέντων το 1974 στην Κύπρο παληκαριών, που κατάγονταν από την περιοχή του Διδυμότειχου. Υπενθυμίζεται ότι οι προτομές των δύο παληκαριών έχουν στηθεί στον περίβολο του Στρατιωτικού Μουσείου Διδυμότειχου, όπως περιγράφεται στο τεύχος 13 του περιοδικού μας (σελ. 92-93).
Στην τελετή παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΔ και αποστολή της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, που πραγματοποιούσε εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα.
Μετά την τελετή, ο Στρατηγός Διοικητής της Μεραρχίας συνόδευσε τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ και τους εκδρομείς της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών στη σιδηροδρομική γέφυρα του Πυθίου, που διασυνδέει τα σιδηροδρομικά δίκτυα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου, έγιναν στην Καβάλα τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Συλλόγου Καταδρομέων Ν. Καβάλας “Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”, επί της παραλιακής οδού της πόλεως (Εθνικής Αντιστάσεως 2). Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος. Παρέστη ο Διοικητής της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος Αστέριος Μαλοντζίκης, ο Δήμαρχος Ευστάθιος Εριφυλλίδης, ο Αντινομάρχης Κωνσταντίνος Τζώτζος και ο πρώην  Αντινομάρχης Ανδρέας Μπαλίκας (που είναι και οι δύο μέλη του Συλλόγου), οι πολιτευτές Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος (πρώην βουλευτής) και Μαίρη Δαλακούδη (σύζυγος του Προέδρου του Συλλόγου), δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των λοιπών Αρχών, ο παραδίδων και ο παραλαμβάνων Διοικητής της Ε΄ ΜΚ και πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως της Ε΄ ΜΚ από τον Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Πανέτσο στον Ταγματάρχη Στυλιανό Γασπαράκη. Εκ μέρους της ΠΟΕΔ παρέστησαν ο Πρόεδρος, ο α΄ Αντιπρόεδρος και ο Ειδικός Γραμματέας.

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 ο Διοικητής του Β’ ΣΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χαντζής παρέθεσε στη θερινή Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Βέροιας δείπνο με σκοπό τη γνωριμία και τη σύσφιγξη των σχέσεων της Διοίκησης του Β’ Σώματος Στρατού με τα Προεδρεία των Λεσχών και Συνδέσμων των απόστρατων και έφεδρων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και την απόδοση τιμής στον Επίτιμο Πρόεδρο της Λέσχης Καταδρομέων και Φίλων των ΛΟΚ «ο Πράσινος Μπερές», Ιατρό Κωνσταντίνο Στασινόπουλο, για την επί πολλά χρόνια προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο και τις Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως στον τομέα μνήμης και τιμής προς τους πεσόντες Καταδρομείς κατά τους αγώνες του Έθνους.
Η βραδυά είχε εξαιρετική επιτυχία. Παρέστησαν τα περισσότερα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΔ και τα προεδρεία των Λεσχών-μελών της με τις συζύγους τους. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Στρατηγό-Διοικητή του Σώματος για την πρωτοβουλία του αυτή.

Την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», ύστερα από πρόσκληση του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, συνάντηση των Φορέων της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία συζητήθηκαν και δρομολογήθηκαν από κοινού οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του μέλλοντος της πόλεως και υιοθετήθηκε ψήφισμα, για να επιδοθεί στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. Παρέστησαν ο Πρόεδρος και ο α΄Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΔ και δύο μέλη του ΔΣ της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2006, και ώρα 09:45 έγιναν τα εγκαίνια του περιπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην 71η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στα εγκαίνια παρέστη ο α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Την ίδια μέρα έγιναν τα εγκαίνια του περιπτέρου της ΕΛΒΟ, Πρόεδρος του ΔΣ της οποίας είναι ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ. Παρέστη ο α΄ Αντιπρόεδρος και πάρα πολλοί πολιτικοί και στρατιωτικοί.

Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε στην περιοχή του χωριού Τερψιθέα Δράμας το ετήσιο μνημόσυνο των φονευθέντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Δασοκομμάντος και του πληρώματος του ελικοπτέρου, που τους μετέφερε. Στην τελετή παρέστησαν το Προεδρείο του Συλλόγου Καταδρομέων Ν. Καβάλας, μέλη του οποίου ήταν οι περισσότεροι από τους φονευθέντες, και από τη Λέσχη Καταδρομέων Ν. Δράμας ο Επίτιμος Πρόεδρος Αντιστράτηγος ε.α. Πασχάλης Δημητρακάκης, ο αειθαλής Ιερολοχίτης Δημήτριος Γεωργιάδης και ένα ακόμη μέλος της Λέσχης το οποίο κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Ομοσπονδίας.

Το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΔ επισκέφθηκε τους ασκούμενους στο παλιό στρατιωτικό φυλάκιο, βόρεια του χωριού Λιβαδερό Δράμας, που έχει παραχωρηθεί στη Λέσχη Καταδρομέων Ν. Δράμας, και παρακάθησε στο δείπνο που παρατέθηκε στο προαύλιο του φυλακίου.

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8