ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2007

Την Παρασκευή 13 Απριλίου στο χώρο εκπαιδεύσεως ορεινού αγώνα στη Ρεντίνα έγινε η απονομή του πράσινου μπερέ στους οπλίτες της 2007 Α/ΕΣΣΟ, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στο Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων της Δ’ ΜΚ. Οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες εκτέλεσαν διάφορες ασκήσεις με μεγάλη επιτυχία παρά το ότι βρίσκονταν στην αρχή της εκπαιδεύσεώς τους (ασκήσεις περιπόλου, αναρρίχηση – καταρρίχηση στον πύργο, αναρρίχηση σε βράχο, πολεμικές τέχνες, ασκήσεις σωματικής αγωγής, ασκήσεις ακριβείας). Την απονομή του πράσινου μπερέ έκαναν ο Διοικητής του Β΄ΣΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος και ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ Ταξίαρχος Ελευθέριος Συναδινός. Παρέστησαν εκ μέρους της ΠΟΕΔ ο α’ Αντιπρόεδρος Ελευθέριος Μαυρουδής, ο Ειδικός Γραμματέας Χάρης Δεληογλάνης και ο Πρόεδρος της ΛΕΔ Ν. Χαλκιδικής Άγγελος Κατσάγγελος..

Την Κυριακή 15 Απριλίου εορτάσθηκε η επέτειος της Μάχης των Οχυρών. Στο χώρο του Οχυρού Ρούπελ η τελετή προς τιμήν των πεσόντων υπερασπιστών του οχυρού περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του (Καταδρομέα) Ταξιάρχου Αθανασίου Τσιτσιφύλλα, Διοικητή της 10ης ΤΑΞ ΠΖ, απονομή τιμητικής διακρίσεως στους ζώντες υπερασπιστές και κατάθεση στεφάνων. Την τελετή παρακολούθησαν Βουλευτές, ο Διοικητής του Α’ ΣΣ, ο Νομάρχης Σερρών, Δήμαρχοι της περιοχής, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος κατοίκων της γύρω περιοχής. Εκ μέρους της ΠΟΕΔ παρέστησαν ο α’ Αντιπρόεδρος, ο οποίος κατέθεσε και το στεφάνι της Ομοσπονδίας, ο Ειδ. Γραμματέας και αντιπροσωπεία της Λέσχης Καταδρομέων Ν. Σερρών με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Π. Αδαμίδη.

Την ίδια μέρα έγιναν τελετές στο Οχυρό Νευροκοπίου, στον Εχίνο Ξάνθης και τη Νυμφαία Ροδόπης, στις οποίες παρέστησαν αντιπροσωπείες των αντίστοιχων Λεσχών-μελών της Ομοσπονδίας.

Την Κυριακή 22 Απριλίου  έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου (Γ΄ΣΣ) το ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου Αντιστρατήγου Κων/νου Μάλαμα. Την τελετή παρακολούθησαν η οικογένειά του (σύζυγος, γιός και νύφη), ο Διοικητής του Β΄ΣΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, ο Διοικητής της Ι ΜΠ Υποστράτηγος Νικόλαος Μπάδρας, ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ Ταξίαρχος Ελευθέριος Συναδινός, ο Επιτελάρχης της 71 Α/Μ ΤΑΞ ως εκπρόσωπος του Διοικητού, Διοικητές Μοιρών Καταδρομών, ο Βουλευτής Κων/νος Γκιουλέκας και πολλοί συμμαθητές του και συνάδελφοι. Η ΠΟΕΔ ήταν παρούσα σύσσωμη (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και μέλη του ΔΣ), δεδομένου ότι είχε αναλάβει τη διοργάνωση της όλης τελετής. Επίσης, παρούσες ήταν και οι Λέσχες της ευρύτερης περιοχής (Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας κλπ). Ακολούθησε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης με προσφορά καφέ – κονιάκ – βουτημάτων και μετά γεύμα, στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι προαναφερθέντες.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου εορτάσθηκε σε όλες τις Φρουρές η μνήμη του προστάτη του Ελληνικού Στρατού Αγίου Γεωργίου. Στην τελετή του Β΄ΣΣ (Βέροια) παρέστει ο Πρόεδρος και ο Ειδικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, στην τελετή του Γ΄ΣΣ (Θεσσαλονίκη) παρέστει ο α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ και ο Αντιπρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Θεσσαλονίκης και στην τελετή της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ (Ρεντίνα) παρέστησαν ο Ταμίας της ΠΟΕΔ και ο Πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Χαλκιδικής.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου  έγινε στην Καβάλα η παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Καλεντερίδη (αποστράτου αξιωματικού που υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις) με τίτλο «Παράδοση ΟΤΖΑΛΑΝ, η ώρα της αλήθειας». Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Αθανάσιος Γαληνός, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο καθηγητής Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γεώργιος Παπάζογλου. Εκ μέρους της ΠΟΕΔ παρέστησαν ο α΄ Αντιπρόεδρος Ελευθέριος Μαυρουδής, ο Επίτιμος Πρόεδρος Κων/νος Λυκοτραφίτης, ο Ειδικός Γραμματέας Χάρης Δεληογλάνης και ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. Παναγιώτης Εσκίογλου. Το μέρος της παρουσίασης, που έκανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, παρατίθεται στη στήλη ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

Την Κυριακή 29 Απριλίου η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών διοργάνωσε στην αίθουσα διαλέξεών της επιστημονική ημερίδα με θέμα «Διεθνική Ιστορία και Εθνική Ιστορία : Αποδόμηση της Ιστορίας και του Έθνους». Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος της ΕΜΣ δημοσιογράφος Νικόλαος Μέρτζος και εισηγητές οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννης Κολιόπουλος, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Βασίλειος Γούναρης, Βλάσης Βλασίδης, Στράτος Δορδανάς, Ιάκωβος Μιχαηλίδης και Παύλος Σφέτας. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη και όλοι άκουσαν τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας μας αλλά και αυτά που συμβαίνουν στο χώρο μας (Σκόπια, Γερμανία, Ευρώπη).

Την Τετάρτη 9 Μαΐου εορτάσθηκε στη Θεσσαλονίκη η 62η επέτειος της λήξεως του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου (Γ’ ΣΣ) και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ ΣΣ. Παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας,

Την Κυριακή 13 Μαΐου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου (Γ’ ΣΣ) από το Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Μακεδονίας – Θράκης Αποφοίτων ΣΜΥ μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θανόντων μελών του. Παρέστη ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Το Σάββατο 19 Μαΐου  έγινε στο Στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Γ. Κατσάνη» της Ρεντίνας η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2007 Β΄ΕΣΣΟ. Η τελετή ήταν άψογα οργανωμένη από το Διοικητή, Υποδιοικητή και τους Αξιωματικούς της Δ΄ΜΚ. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Σπυρίδων, ο Διοικητής του Β΄ΣΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, πολλοί αξιωματικοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία, παλαιοί Καταδρομείς και πολλοί συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων. Την ΠΟΕΔ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Αντιστράτηγος ε.α. Αθανάσιος Γαληνός, ο Ειδ. Γραμματέας Χάρης Δεληογλάνης και ο Πρόεδρος της ΛΕΔ Ν. Χαλκιδικής Άγγελος Κατσάγγελος. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Γιάννη Ματζαρίδη, του οποίου και ο δεύτερος γιος κατετάγη στις Ειδικές Δυνάμεις και έδινε τον όρκο του Έλληνα στρατιώτη.

Την Κυριακή 20 Μαΐου έγιναν εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ομιλητής ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στις εκδηλώσεις παρευρέθει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Την Τρίτη 22 Μαΐου ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NDC-GR Αντιστράτηγος Ευστάθιος Στρατάκος (προέρχεται από τα Τεθωρακισμένα, υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις ως Διοικητής της 32 ΙΜΑ και είναι απόφοιτος του Σχολείου Καταδρομών) παρέθεσε γεύμα στους 10 διαμένοντες στη Θεσσαλονίκη Επίτιμους Διοικητές Μειζόνων Σχηματισμών. Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, που είναι Επίτιμος Διοικητής του Β’ ΣΣ. Επίσης, οι προερχόμενοι από τις Ειδικές Δυνάμεις Αντιστράτηγοι ε.α. Στυλιανός Καλφέλης (Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού), Χρήστος Βαφειάδης (Επίτιμος Διοικητής Γ’ ΣΣ) και Δημήτριος Χαντζής (Επίτιμος Διοικητής Β’ ΣΣ)..

Την Τετάρτη 23 Μαΐου με μέριμνα της ΠΟΕΔ παρουσιάσθηκε στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το βιβλίο του (Καταδρομέα) Αντιστρατήγου ε.α. Ελευθέριου Σταμάτη, Επιτίμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς, με τίτλο «Κύριοι, πάτε για ύπνο». Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο εκδότης Σάββας Βλάσσης, ο συγγραφέας, ο διεθνολόγος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο δικηγόρος Θεοφάνης Ζβες και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού μας Ταξίαρχος ε.α. Παντελής Γιαννακόπουλος, με συντονιστή τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ. Την παρακολούθησαν ο Αιδεσιμολογιότατος Πατέρας Παντελεήμων Χανόγλου (πρώην στρατιωτικός ιερέας) ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ Αντιστράτηγος Ευστάθιος Στρατάκος, ο Διοικητής της ΑΔΙΣΠΟ Υποπτέραρχος Δημήτριος Βαμπούλας, ο Διοικητής της 113 ΠΜ, ο Επιτελάρχης της 71 Α/Μ ΤΑΞ, ο Υποδιοικητής και αξιωματικοί της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, ο Διοικητής της Δ΄ ΜΚ και πολλοί ακόμη αξιωματικοί εν ενεργεία. Επίσης μεγάλος ήταν ο αριθμός των εν αποστρατεία αξιωματικών, ανάμεσα στους οποίους πολλοί Στρατηγοί Επίτιμοι Διοικητές Μειζόνων Σχηματισμών και ισότιμοι, Επίτιμοι Διοικητές Μεραρχιών, εκπρόσωποι και μέλη της ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος και μέλη της ΕΑΑΑ Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών αποφοίτων ΣΜΥ, Αντιδήμαρχος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Βορείου Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας, πολλοί Κύπριοι, ο Πρόεδρος της Ομάδας 21, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ-74, μέλη του Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ’74». Από την ΠΟΕΔ ήταν ο α΄ Αντιπρόεδρος, ο Ειδ. Γραμματέας και ο Ταμίας και από την ΛΕΚ Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ. Τέλος, την παρουσίαση παρακολούθησαν πολλοί παλαιοί καταδρομείς, ανάμεσα στους οποίους πολλά μέλη της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και τη Λέσχης Καταδρομέων και Φίλων των ΛΟΚ «Ο Πράσινος Μπερές» και πλήθος κόσμου. Το μέρος της παρουσίασης, που έκανε ο Αρχισυντάκτης μας, παρατίθεται στη στήλη ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου στο «Χατζηγιάννειο» Πολιτιστικό Κέντρο Λάρισας έγινε με συνδιοργάνωση της ΠΟΕΔ, της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λαρισαίων εκδήλωση με ομιλητή τον Καταδρομέα Καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας του Α.Π.Θ. Αθανάσιο Καραθανάση και θέμα «Ο Ιερός Λόχος-Δραγατσάνι 1821, Μέση Ανατολή-Δωδεκάνησα 1942-45». Μετά την ομιλία τιμήθηκαν Καταδρομείς που κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην κοινωνία της Λάρισας και ακολούθησε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών.
Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, οι Ειδικές Δυνάμεις τιμούν τη μνήμη των υπέρ πατρίδος πεσόντων Καταδρομέων με δύο μνημόσυνα, που τελούνται :
–Στο Μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής, με μέριμνα της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ
–Στο Ηρώο του Στρατοπέδου «Αντισυνταγματάρχου Γεωργίου Κατσάνη» στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, με μέριμνα της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ.
Ειδικά για φέτος, η τελετή στο Καβούρι μετατέθηκε για την αμέσως επόμενη Κυριακή, 3 Ιουνίου, ενώ στη Ρεντίνα έγινε στην καθιερωμένη ημερομηνία (Κυριακή, 27 Μαΐου).

Την Τετάρτη 30 Μαΐου έγινε εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Θεσσαλονίκης. Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ιωάννης Καζάζης με θέμα «Έλληνες Λόγιοι στη Δύση μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η συμβολή τους στην Αναγέννηση». Παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8