ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007

Την Παρασκευή, 1 Ιουνίου, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έγινε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού (Καπετάν Άγρα) με ομιλητή τον Καθηγητή της Νεώτερης Ιστορίας στο ΑΠΘ, πρώην Πρόεδρο της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης Αθαν. Καραθανάση. Μετά την ομιλία, ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάν. Λαμπρόπουλος εγκαινίασε την έκθεση «Μακεδονικός Αγώνας – Τέλλος Άγρας». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και το Πολεμικό Μουσείο. Παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς και πάρα πολλοί αξιωματικοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία. Επίσης, παρέστησαν πάρα πολλοί παλαιοί Καταδρομείς – Πεζοναύτες και Αλεξιπτωτιστές. Αισθητή ήταν η παρουσία των ΔΣ, τόσο της ΠΟΕΔ, όσο και της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή, 3 Ιουνίου, στο Καβούρι τελέσθηκε, όπως κάθε χρόνο το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων Καταδρομέων, Αξιωματικών και Οπλιτών.

Τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου, έγινε στο Ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ» από την «Ομάδα 21» ημερίδα με θέμα «Η παιδεία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα». Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Ιωάν. Τσουκαλάς, Αχιλλέας Λαζάρου και  Νικ. Λυγερός. Συντονιστής ήταν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κ. Δημ. Καψάλας (εφημ. Εγνατία – TV Θεσσαλονίκη). Χαιρετισμό – εισαγωγή έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ της «Ομάδας 21» Μακεδονίας – Θράκης, επιτυχημένος επιχειρηματίας κ. Αντώνιος Δασκαλόπουλος, ο οποίος περιληπτικά είπε : «Παρά τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε ακόμη να αποκτήσει ένα σύστημα παιδείας αντάξιο του παρελθόντος της. Οι τρεις βαθμίδες της (στοιχειώδης, μέση, ανώτατη) δεν συνδέονται αρμονικά. Η συνταγματική επιταγή για “ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων” δεν υλοποιείται. Απεναντίας, στη θέση της επιχειρείται η αποδόμηση της ιστορίας. Παράλληλα, εξακολουθούν να ταλανίζουν την εκπαίδευση τα χρόνια προβλήματά της. Η τελευταία μεταρρύθμιση, περιορισμένη μόνο στο χώρο της ανώτατης παιδείας, μερικώς μόνο τα αντιμετωπίζει. Με την ημερίδα αυτή επιχειρούμε μια ανατομία των προβλημάτων της παιδείας σήμερα και αναζητούμε λύσεις».

Την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο που περικλείεται από τις οδούς Κων. Καραμανλή, Αλ. Παπαναστασίου και Κλεάνθους, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Συνταγματάρχη Πεζικού Μαρδοχαίου Φριζή. Παρέστη ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
Ο Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, ισραηλιτικής καταγωγής, ήταν ο πρώτος ανώτερος Έλληνας αξιωματικός, που έπεσε κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Σκοτώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1940 στην Πρεμετή. Προτομή του υπάρχει και στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου στο Καλπάκι.

Το Σαββατοκύριακο, 9-10 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΔ, καθώς και η άτυπη σύνοδος των προέδρων των Λεσχών-μελών, στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στην αίθουσα τελετών της Τράπεζας Κύπρου, παρουσίαση του βιβλίου «Κύριοι, πάτε για ύπνο» του Επιτίμου Διοικητού Στρατιάς, Αντιστρατήγου ε.α. Ελευθ. Σταμάτη. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, ο οποίος απηύθυνε τιμητική πρόσκληση και στον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ.

Την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, εορτάσθηκε η επέτειος των Μαχών Κιλκίς και Λαχανά. Στην τελετή, που έγινε στο Ηρώο Λαχανά, την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος.

Την Κυριακή, 1 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βυρώνειας Σερρών τελετή εορτασμού της επετείου λήξεως του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου. Στο Σταθμό αυτό, που τότε ήταν έδρα του Γενικού Στρατηγείου του Στρατού μας, συζητήθηκαν οι όροι της ανακωχής, που ζήτησαν στις 1 Ιουλίου 1913 οι ηττηθέντες Βούλγαροι. Την εκδήλωση διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Ιστορικής Μνήμης. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. Νικόλ. Αργυριάδης. Παρέστη, επίσης, ο Πρόεδρος της ΛΕΔ Σερρών Πέτρος Αδαμίδης.

Την Παρασκευή, 6 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στη Ρεντίνα, στο Στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Γ. Κατσάνη», τελετή απονομής του Πράσινου Μπερέ στους άνδρες της 2007Β/ΕΣΣΟ, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στο Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΤΠΕΝ) της Δ’ ΜΚ. Η τελετή περιλάμβανε και πολύ εντυπωσιακές επιδείξεις από τους εκπαιδευόμενους. Την απονομή έκανε ο Διοικητής της Ι ΜΠ Υποστράτηγος Νικόλαος Μπάδρας. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. της και  Πρόεδρος της ΛΕΔ Χαλκιδικής Άγγελος Κατσάγγελος.

Την Πέμπτη, 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στη Νάουσα, στο Στρατόπεδο «Ζαφειράκη», επιμνημόσυνη δέηση και στρατιωτικοί αθλητικοί αγώνες με την επωνυμία «Φλωράκεια», στη μνήμη του Αντιστρατήγου Ευάγγελου Φλωράκη, Επιτίμου Διοικητού του Β’ ΣΣ και Αρχηγού του ΓΕΕΦ. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, το Β’ ΣΣ. Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης, πλαισιούμενος από δύο στρατιωτικούς ιερείς και έναν ιερέα παλιό καταδρομέα.
Οι αγώνες περιλάμβαναν το πρωΐ βολές και το απόγευμα ασκήσεις ακριβείας, διελκυστίνδα, μεταφορά τραυματία και οπλίτη δρόμο 100 και 1600 μ. Πολυνίκης αναδείχθηκε η ομάδα της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ.
Παρέστησαν ο Διοικητής, ο Υποδιοικητής και ο Επιτελάρχης του Β’ ΣΣ και όλοι οι Διοικητές σχηματισμών και μονάδων του Σώματος, η θυγατέρα και τα αδέλφια του αειμνήστου Στρατηγού, ο Νομάρχης Ημαθίας, η Δήμαρχος Βέροιας, ο Δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Νάουσας Ιωάννης Παπαστόϊκας, Στρατηγοί ε.α., ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της ΛΕΚ Ημαθίας, παλιοί Καταδρομείς, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τους αγώνες παρακολούθησαν αντιπροσωπείες αξιωματικών και οπλιτών των σχηματισμών και μονάδων του Β’ ΣΣ και μαθητές της Σχολής Αστυφυλάκων Νάουσας. Κατά την κήρυξη των αγώνων, που έκανε ο Διοικητής του Β’ ΣΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, πέρασαν τιμητικά δύο επιθετικά ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ. Απονομές επάθλων εκλήθησαν να κάνουν τιμητικά και οι παριστάμενοι Επίτιμοι Δοιηκητές του Β’ ΣΣ Αντιστράτηγοι ε.α. Αθανάσιος Γαληνός και Δημήτριος Χαντζής.

Στις 12-15 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στο ALTENSTADT της Γερμανίας οι αγώνες αλεξιπτωτισμού της UEP, στους οποίους πήρε μέρος και η Ομοσπονδία μας με πενταμελή ομάδα, αποτελούμενη από τους Γιάννη Λυκάκη (αρχηγός της ομάδας), Ιάκωβο Παπέττα, Κων. Παπαδόπουλο, Γιάννη Αγγέλη και Χρήστο Καραγκούνη. Αρχηγός της αποστολής της ΠΟΕΔ ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α. Κων. Τραχανατζής, ενώ τους συνόδευσε ως παρατηρητής και ο γιατρός Αλεξ. Λιόλιος. Λεπτομέρειες σε άλλη σελίδα.

Στις 18-22 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο επετειακές εκδηλώσεις για τα 33 χρόνια από την Τουρκική εισβολή. Από πλευράς Ομοσπονδίας, τις εκδηλώσεις παρακολούθησε αντιπροσωπεία του Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ’74».

Την Κυριακή, 22 Ιουλίου, τελέστηκε στο Διδυμότειχο, στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου, όπου βρίσκονται οι προτομές των Δεκανέων (ΚΔ) Χριστόδουλου Δοϊτσίδη και Χρήστου Χατζόπουλου, που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος το 1974 στην Κύπρο, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους. Η τελετή διοργανώθηκε από τη XVI Μ/Κ ΜΠ σε συνεργασία με τη ΛΕΔ Έβρου. Μετά την τελετή, ακολούθησε μικρή δεξίωση στη ΛΑΦ Διδυμοτείχου.

Την Κυριακή, 29 Ιουλίου, τελέστηκε με μέριμνα της ΔΕΔ/ΓΕΣ στο Μάλεμε Χανίων, στο Στρατόπεδο «Αποστολάκη», μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων καταδρομέων και χειριστών της Π.Α. στην Κύπρο το 1974.

Την Παρασκευή, 3 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο «Νταλίπη», η τελετή αποφοιτήσεως των σπουδαστών της 8ης εκπαιδευτικής σειράς της Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ). Παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Την Κυριακή, 26 Αυγούστου, γιορτάστηκε στο Γράμμο και το Βίτσι η επέτειος της λήξεως του Συμμοριτοπολέμου με νίκη του Εθνικού Στρατού, η οποία απάλλαξε την Πατρίδα μας από τον κίνδυνο ένταξής της στον Κομμουνιστικό Παράδεισο. Στην τελετή που έγινε στο Βίτσι, την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της.

Για τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, είχαμε προγραμματίσει τελετή στην περιοχή του Λευκού Πύργου, για την αναχώρηση της ΕΔΟΠΑ και κλιμακίου ιατρών με το πλοίο της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης για Άγιο Ευστράτιο, όπου θα παρείχαν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στον τοπικό πληθυσμό. Μας πρόλαβε, όμως, η προκήρυξη των εκλογών και οι αλλεπάλληλες εκρήξεις των καταστροφικών πυρκαγιών και έτσι η αποστολή αυτή αναβλήθηκε για ευθετότερο χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η ΕΔΟΠΑ ήταν έτοιμη για ανάληψη αποστολής και περίμενε οδηγίες της Γεν. Γραμματείας πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες, οι οποίες δεν άργησαν να έρθουν. Έτσι, τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, 13 μέλη της ΕΔΟΠΑ με 3 οχήματα της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης αναχώρησαν για Πελοπόννησο. Καθ’ οδόν πήραν νεώτερες οδηγίες και μαζί με την ΕΔΟΠΑ της ΛΕΚ Στερεάς Ελλάδας κατευθύνθηκαν προς Εύβοια, όπου επί πολλές ημέρες έδωσαν σκληρό αγώνα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Την Τρίτη, 28 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σύνοδος των κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, για συζήτηση των προβλημάτων της πόλης και από κοινού διατύπωση ψηφίσματος, εν όψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος.

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8