ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2008

Την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NDC-GR, παρέθεσε δείπνο στην κατοικία του, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, προς τιμήν των Αντιστρατήγων ε.α. Επιτίμων Διοικητών Μειζόνων Σχηματισμών, που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη. Οι 4 από τους 10 συνολικά προσκεκλημένους ήταν Καταδρομείς : Αθανάσιος Γαληνός, Στυλιανός Καλφέλης, Χρήστος Βαφειάδης και Δημήτριος Χαντζής.

Την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα διαλέξεων της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Κώστα Κατή «Ο Άγνωστος Λοχίας». Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο Αρχισυντάκτης του περιοδικού μας.

Το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, έγινε στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης η τελετή έναρξης της 3ης Διεθνούς Κολυμβητικής Συνάντησης Αθλητών με Αναπηρία, τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε και πάλι η ΛΕΚ Θεσσαλονίκης. Παρέστησαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Πρόεδρος και ο α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και της UEP, Κωνσταντίνος Λυκοτραφίτης.
Την ίδια μέρα ζητήθηκε η συνδρομή μας στις έρευνες για την ανεύρεση αγνοουμένου ατόμου στην περιοχή της Βεύης Φλώρινας. Επί τόπου έσπευσε ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης επικεφαλής τετραμελούς ομάδας, η οποία ενισχύθηκε από μέλη του Συλλόγου Ειδικών Δυνάμεων Ν. Πέλλας και των Λεσχών Ειδικών Δυνάμεων Κοζάνης και Φλώρινας. Οι έρευνες που διήρκεσαν επί διήμερον απέβησαν άκαρπες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Βέροιας πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός και η κοπή της βασιλόπιτας της Λέσχης Καταδρομέων Ν. Ημαθίας. Παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του τριετούς προγράμματος 2008-2010 του Στρατηγικού – Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας. Παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Το Σάββατο (Ψυχοσάββατο), 1 Μαρτίου, τελέστηκε με μέριμνα του Γ΄ ΣΣ στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Πυλαίας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Στρατιωτικών κατά τους αγώνες του Έθνους.

Το βράδυ της ίδια μέρας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος αποκριάτικος χορός της Ενώσεως Αποστράτων  Αξιωματικών Στρατού Ν. Θεσσαλονίκης. Και στις δύο εκδηλώσεις την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος.

Τη Δευτέρα, 3 Μαρτίου, έγινε στην έδρα του Β΄ ΣΣ στη Βέροια η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως του Σώματος από τον Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο στον Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Παπαδάκη. Στην εκδήλωση αυτή η ΠΟΕΔ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της (ο οποίος διετέλεσε Διοικητής του Β΄ ΣΣ και φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητού του) από τον Α΄ Αντιπρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας δόθηκε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Βέροιας, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Στον αποχωρήσαντα Αντιστράτηγο, που αναλαμβάνει Διοικητής της 1ης Στρατιάς, καθώς και στον παραλαμβάνοντα Αντιστράτηγο ευχόμαστε υγεία και δύναμη, για να φέρουν επιτυχώς εις πέρας την υψηλή αποστολή τους.

Την Τρίτη, 4 Μαρτίου, στο Στρατόπεδο «Πεδίου Άρεως» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως του Γ´ΣΣ/NDC-GR από τον αποστρατευόμενο Αντιστράτηγο Ευστάθιο Στρατάκο στον Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση. Παρέστησαν ο Πρόεδρος και ο Αʹ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως της Στρατιάς από τον Καταδρομέα Αντιστράτηγο Παύλο Γιαγκούλη στον Καταδρομέα Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο.

Την Τετάρτη, 12 Μαρτίου, στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως από τον αποστρατευόμενο Υποπτέραρχο Δημήτριο Βαμπούλα, που προήχθη αποστρατευτικά στο βαθμό του Αντιπτεράρχου, στον Υποπτέραρχο Κωνσταντίνο Βλαχάβα. Παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης δόθηκε δεξίωση με την ευκαιρία της παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως του Γ´ΣΣ/NDC-GR. Παρέστησαν ο Πρόεδρος και ο Αʹ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Την Πέμπτη, 13 Μαρτίου, στο Στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως της Ι ΜΠ από τον αποστρατευθέντα  Υποστράτηγο Νικόλαο Μπάδρα, που προήχθη αποστρατευτικά στο βαθμό του Αντιστρατήγου, στο νεοπροαχθέντα Υποστράτηγο Ευστράτιο Θάλασσα, μέχρι τότε Επιτελάρχη του Β΄ ΣΣ. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Αʹ Αντιπρόεδρος και τη Λέσχη Καταδρομέων Ν. Ημαθίας ο Πρόεδρός της.

Την Παρασκευή, 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΟΕΔ η τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την οποία ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν οι υποψηφιότητες (αίτηση, εγκυρότητα, οικονομική τακτοποίηση κλπ.) για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Την Πέμπτη, 20 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού Κόλπου ημερίδα με θέμα «Θερμαϊκός, η θάλασσα δίπλα μας». Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Πρόεδρος και ο Ειδικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ και ο Πρόεδρος και μέλη της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της επικείμενης ανάθεσης στη ΛΕΚ εκ μέρους του Υπουργείου προγράμματος ψηφιακής χαρτογράφησης του βυθού του Θερμαϊκού. Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν και ο Καταδρομέας Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Χριστόφορος Κουτίτας.

Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2008, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Υποστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Μαυρουδής, ομίλησε στην αίθουσα της Ενώσεως Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος, με θέμα «25η Μαρτίου 1821». Τη διάλεξη παρακολούθησαν Βουλευτές, πολιτευτές, ο Πρόεδρος και ο Ειδ. Γραμματέας της ΠΟΕΔ, ο Επίτιμος Πρόεδρος Κων. Λυκοτραφίτης, απόστρατοι στρατηγοί και πολλοί Ρουμελιώτες και Ρουμελιώτισσες.

Τη Δευτέρα, 24 Μαρτίου, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στη Μολδοβλαχία και ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας». Ομιλητής στην εκδήλωση με το ίδιο θέμα ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης Καθηγητής του ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης. Παρέστησαν ο Πρόεδρος, ο Γεν. Γραμματέας και άλλα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Κων. Λυκοτραφίτης.

Την Τρίτη, 25 Μαρτίου, εορτάσθηκε με λαμπρότητα η επέτειος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας εψάλλει δοξολογία, χοροστατούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου. Παρέστησαν οι πολιτικές, στρατιωτικές και προξενικές αρχές της πόλεως. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης. Από την ΠΟΕΔ παρέστησαν ο Πρόεδρος, ο Γ. Γραμματέας και ο Αρχισυντάκτης του περιοδικού μας. Στη συνέχεια, στο ηρώο του Γ΄ ΣΣ κατατέθηκαν στεφάνια από τον Υπουργό, τον Διοικητή Γ΄ ΣΣ, το Νομάρχη, το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ και από τις ενώσεις αποστράτων. Τέλος, στην παραλιακή λεωφόρο (Μ. Αλεξάνδρου) πραγματοποιήθηκε παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας και διαφόρων σωματείων, ενώπιον του Υπουργού. Την παρέλαση άνοιξε τμήμα του Συλλόγου «Κομάντος ’74» και την έκλεισαν τα στρατιωτικά τμήματα. Εντύπωση κατά την παρέλαση έκανε τόσο το τμήμα των «Κομάντος ’74» όσο και το τμήμα της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, που παρέλασε άψογα. Τα συγχαρητήρια για το τμήμα εισέπραξαν οι παριστάμενοι στην εξέδρα των επισήμων εκπρόσωποι της ΛΕΚ και της Ομοσπονδίας. Την ΠΟΕΔ στην κατάθεση στεφάνου και στην παρέλαση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας και ο Αρχισυντάκτης του περιοδικού μας.

Την Παρασκευή, 28 Μαρτίου, ο Πρόεδρος και ο Ειδικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μετέβησαν στη Σόφια Βουλγαρίας και παρέστησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 5 ετών από την ίδρυση της Ενώσεως Βουλγάρων Κομμάντος (UNION OF BULGARIAN COMMANDOS). Στα πλαίσια του ταξιδιού αυτού επισκέφθηκαν στο γραφείο του και τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια Συνταγματάρχη Ανάργυρο Σαρήπαπα. Την επομένη επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ενώσεως Βουλγάρων Κομμάντος και συζήτησαν με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ για τις προοπτικές συνεργασίας με την ΠΟΕΔ και τη UEP.

Το Σαββατοκύριακό 5-6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Ρήγιο της Κάτω Ιταλίας (Reggio Calabria) η Εθνική Γενική Συνέλευση 2008 του Εθνικού Συνδέσμου Αλεξιπτωτιστών της Ιταλίας (ASSOCIAZIONE NAZIONALE PARACADUTISTI D’ ITALIA και συγκεκομμένα A.N.P.d’I.), που εκπροσωπεί την Ιταλία στην U.E.P. Ζητήθηκε από όλες τις χώρες – μέλη της U.E.P. να στείλουν από ένα έμπειρο αλεξιπτωτιστή για να πηδήσει με τη σημαία της χώρας του. Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε ο Γιάννης Αγγέλης, Αντιπρόεδρος της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων – Ειδικών Δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος πήδησε με το αλεξίπτωτο που κοσμεί το εξώφυλλο του τεύχους 24 του περιοδικού μας.

Την Κυριακή, 6 Απριλίου, έγινε στο Οχυρό Ρούπελ η εκδήλωση για την 67η επέτειο της Μάχης των Οχυρών. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξ. Κοντός και τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Υποδιοικητής του Α΄ ΣΣ Υποστράτηγος Αντώνιος Κόλιας. Παρίσταντο επίσης 3 επιζώντες μαχητές του Οχυρού. Εκ μέρους της ΠΟΕΔ παρέστησαν ο Πρόεδρος, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας, καθώς επίσης ο Πρόεδρος και αρκετά μέλη της ΛΕΔ Ν. Σερρών «Αντισυνταγματάρχης Γεώρ. Κατσάνης». Ομιλητής ήταν ο Καταδρομέας Διοικητής της 10ης ΤΑΞΠΖ Ταξίαρχος Αθανάσιος Τσιτσιφύλλας. Στεφάνι εκ μέρους της ΠΟΕΔ κατέθεσε ο Πρόεδρος.

Την Παρασκευή, 11 Απριλίου, στο χώρο του «Ορεινού» στη Ρεντίνα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητού του Β΄ ΣΣ η τελετή απονομής του πράσινου μπερέ στους Καταδρομείς της 2008Α/ΕΣΣΟ, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στο Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΤΠΕΝ) της Δ΄ ΜΚ. Η τελετή περιλάμβανε και μια εντυπωσιακή επίδειξη διαφόρων αντικειμένων από τους εκπαιδευόμενους. Παρέστησαν ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Την Κυριακή, 13 Απριλίου και ώρα 11:00 στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στην Πυλαία, τελέστηκε με μέριμνα της Ομοσπονδίας τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Στρατηγού Κ. Μάλαμα για την συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατό του (21 Απριλίου 2006). Παρευρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ και πολλοί καταδρομείς. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας στα γραφεία του Αντινομάρχη Θεσσαλονίκης Ιωάννη Παλαιστή στη Θέρμη.

Το Σάββατο, 3 Μαΐου, στο Στρατόπεδο «Πεδίου Άρεως» στη Θεσσαλονίκη τιμήθηκε η μνήμη του μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού μας. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας. Ανάλογες τελετές έγιναν σε όλες τις φρουρές. Στην τελετή που έγινε στο Στρατόπεδο «Κατσάνη» στη Ρεντίνα την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Α΄ Αντιπρόεδρος Άγγελος Κατσάγγελος.

Την Παρασκευή, 9 Μαΐου, έγιναν εκδηλώσεις για την ημέρα λήξεως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες περιελάμβαναν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου του Γʹ ΣΣ, ομιλία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γʹ ΣΣ. Παρέστησαν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας.

Το Σάββατο, 17 Μαΐου, στο Πεδίο Ασκήσεων Ασκού Προφήτη εκτελέσθηκε από  δυνάμεις του Β´ ΣΣ η τελική φάση της Ασκήσεως «ΣΑΡΙΣΑ 2008» την οποία παρακολούθησε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Το παρατηρητήριο βρισκόταν ανατολικά του χωριού Μικροκώμη Θεσσαλονίκης. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας.

Την Κυριακή, 18 Μαΐου, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας για την γενοκτονία των Ποντίων. Ακολούθησε ομιλία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στις εκδηλώσεις παρευρέθει εκ μέρους της ΠΟΕΔ ο Γενικός Γραμματέας.

Στις 23 με 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Βενετία η XXIV Εθνική Συνάντηση των Ιταλών Αλεξιπτωτιστών, στην οποία ο Εθνικός Σύνδεσμος Αλεξιπτωτιστών της Ιταλίας (A.N.P.d’I.) και η Οργανωτική Επιτροπή προσεκάλεσαν 2 εκπροσώπους από κάθε χώρα – μέλος της UEP. Συμμετοχή από την Ομοσπονδία μας δήλωσε ο Πρόεδρος. Δυστυχώς, την προηγούμενη της αναχωρήσεώς του αναγκάσθηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή του, λόγω αιφνιδίου θανάτου προσφιλούς του προσώπου. Την Ομοσπονδία και τη χώρα μας εκπροσώπησε τελικά και πάλι ο Γιάννης Αγγέλης, αφού, μετά την επιτυχία που είχε η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις τους στο Ρήγιο, οι Ιταλοί μας ζήτησαν να συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις της Βενετίας.
Περιγραφή της συμμετοχής του Γιάννη Αγγέλη στις εκδηλώσεις των Ιταλών στο Ρήγιο και στη Βενετία θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος.

Την Παρασκευή, 30 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρέστη στην τελετή εισόδου του νέου άρματος LEO 2 HEL στον Ελληνικό Στρατό, που πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στο Πετροχώρι Ξάνθης.
Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων καταδρομέων στους ιερούς του έθνους αγώνες τελέστηκε με μέριμνα της ΔΕΔ/ΓΕΣ την Κυριακή 25 Μαΐου στο Μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Βουλιαγμένης. Η ίδια επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε την επόμενη Κυριακή, 1 Ιουνίου, στη Ρεντίνα.

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8