ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008

Στις 20-24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το XVIII Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών (U.E.P.) με μέριμνα της Βελγικής Ομοσπονδίας Καταδρομέων-Αλεξιπτωτιστών (A.N.P.C.V.), η οποία ασκούσε κατά το έτος που πέρασε την προεδρία της U.E.P. Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε τετραμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, Αντιστράτηγο ε.α. Αθαν. Γαληνό, το β΄ Αντιπρόεδρο, Υποστράτηγο ε.α. Πέτρο Αρταβάνη, τον Ειδικό Γραμματέα Χάρη Δεληογλάνη και το μέλος του ΔΣ Κωνστ. Θάνο. Με το τέλος του συνεδρίου την προεδρία και το λάβαρο της U.E.P. παρέλαβε για ένα έτος η Ουγγρική Ομοσπονδία Αλεξιπτωτιστών (Fellowship Association of Hungarian Parachutists – FAHP), η οποία θα διοργανώσει το XIX Συνέδριο στις 21-26 Σεπτεμβρίου 2009 στο Szolnok της Ουγγαρίας.

Την Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, στο Στρατόπεδο «Κ. ΣΕΕΜΑΝ», στην παραλία Ασπροπύργου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώτου Διοικητού της Σχολής αειμνήστου Αντιστρατήγου ε.α. Περικλή Παπαθανασίου. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κωνστ. Τασούλας μαζί με τη σύζυγο του τιμωμένου Στρατηγού, κυρία Κατερίνα Παπαθανασίου. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Ιωάννης Βερυβάκης. Μίλησαν, επίσης, ο βετεράνος Αξιωματικός των Καταδρομών Κυριάκος Τσιγκούνης, πρώτος υπεύθυνος εκπαιδεύσεως αλεξιπτωτιστών της Σχολής, και η σύζυγος του τιμωμένου. Οι ομιλίες τους και η περιγραφή της τελετής παρατίθενται παρακάτω.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 27 Οκτωβρίου, έγινε παρουσίαση των αναβαθμισμένων χώρων του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στην περιοχή της Θέρμης, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έγιναν τα εγκαίνια εκθέσεως με θέμα «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13. Η απελευθέρωση της Μακεδονίας». Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στη Λέσχη Αξιωματικών φρουράς Θεσσαλονίκης, παρατέθηκε από το Διοικητή του Γ΄ ΣΣ επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των προσκεκλημένων, που παρεκάθησαν στο δείπνο, ήταν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας.

Την Τρίτη, 28 Οκτωβρίου, στο Ηρώο του Γ΄ ΣΣ πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας μεγαλειώδης παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων. Και στις δύο εκδηλώσεις την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, ο Επίτιμος Πρόεδρος, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας και τη ΛΕΚ Θεσσαλονίκης ο Αντιπρόεδρός της.
Και αυτή τη φορά στην παρέλαση πήρε μέρος και ο Σύλλογος «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ’74» και πάλι στην πολύ τιμητική θέση αμέσως μετά τους αναπήρους πολέμου. Η ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την Ελληνική Σημαία και τα λάβαρα της Ομοσπονδίας και της Λέσχης έκλεισε και πάλι τιμητικά την παρέλαση των πολιτικών τμημάτων. Και τα δύο τμήματα, με την άψογη εμφάνισή τους, προκάλεσαν το θαυμασμό και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των επισήμων και του κόσμου, καθώς επίσης τα κολακευτικά σχόλια των ΜΜΕ, που αναμετέδιδαν την παρέλαση.

Το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στα πλαίσια της Εορτής της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός οργανώθηκε από την 113 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση ΣΕΔΕΣ και περιλάμβανε δοξολογία στο παρεκκλήσιο και επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο της Βάσης. Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας.

Την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη η επέτειος της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο εορτασμός περιλάμβανε επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων στους 4 τομείς (Σερβικός, Γαλλικός, Αγγλικός και Ιταλικός) του Συμμαχικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου ZEΪΤΕΝΛΙΚ, στην οδό Λαγκαδά και στο Ηρώο του Γ΄ ΣΣ. Στην τελετή που έγινε στο Ηρώο του Γ΄ ΣΣ την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος.

Την Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, ο Δήμος Ασπροπύργου διοργάνωσε εκδήλωση, «για να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή σε αυτούς που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας – τον Ιούλιο του 1974 – την επιχείρηση αυτοκτονίας «Νίκη», για να βρεθούν στο πλευρό των Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων, που αντιμετώπιζαν τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων», όπως έγραφε στη σχετική πρόσκληση, η οποία συνέχιζε ως εξής :
«Την Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού μας Κέντρου, τιμούμε τον συντοπίτη μας, Ταξίαρχο, των Ειδικών Δυνάμεων, εν αποστρατεία, κ. Γεώργιο Παπαμελετίου, ο οποίος (στις 21-22 Ιουλίου του 1974), ως Ταγματάρχης/Διοικητής της Α΄ Μοίρας Καταδρομών (Μάλεμε Χανίων), τέθηκε επικεφαλής 344ων Καταδρομέων, στην αιματοβαμμένη αεραπόβαση στην Κύπρο, με αεροσκάφη «Nor-atlas», στις νικηφόρες μάχες του Αεροδρομίου της Λευκωσίας, στη μετέπειτα απόκρουση των δυνάμεων εισβολής, γύρω από την πρωτεύουσα της Κύπρου.
Το 2ο μέρος της εκδήλωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων, από την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους (15/11/83), εστιάζει στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των ανακατατάξεων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, στην ευρύτερη περιοχή, που – μαζί με τα τετελεσμένα της εισβολής και της 34χρονης κατοχής – ασφαλώς επηρεάζουν, τις εν εξελίξει απ’ ευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.
Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Α΄ Μέρος:
-Χαιρετισμός, από τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, κ. Νικόλαο Μελετίου.
-«Ο Διοικητής μας, Γεώργιος Παπαμελετίου, όπως τον ζήσαμε στα πεδία των μαχών». Σύντομη ομιλία, από τον κ. Παναγιώτη Αφάλη, Πρόεδρο του Συλλόγου «Κομάντος ’74».
-Απονομή τιμητικών διακρίσεων, στον Ταξίαρχο (ε.α.) Γεώργιο Παπαμελετίου, και στο Σύλλογο «Κομάντος ’74».
Β΄ Μέρος:
-«Γεωπολιτικές εξελίξεις κι αμυντικά ζητήματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η βαριά σκιά τους στο Κυπριακό». Ομιλία, από τον Στρατηγό εν αποστρατεία, κ. Δημήτριο Δήμου, επίτιμο Διοικητή Στρατιάς και αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, (Γ.Ε.Ε.Φ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-«Η 25χρονη πορεία, μετά την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ως υπόβαθρο των σημερινών, απ’ ευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό».
Ομιλία, από τον κ. Γιώργο Συλλούρη, Δικηγόρο, πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.).
Την Εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία  του Δημοτικού Ωδείου Ασπροπύργου, που θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το έργο «Των Αθανάτων», σε ποίηση του Δημήτρη Λιπέρτη και ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη».
Στο Δήμαρχο Ασπροπύργου κ. Νικόλαο Μελετίου και στους συνεργάτες του αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους.

Την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικ. Κορτσάρη, εκδήλωση προς τιμήν όλων των συντελεστών στο έργο της Πολιτικής Προστασίας στη Μακεδονία και τη Θράκη. Παρέστησαν εκπρόσωποι αρκετών Λεσχών-μελών μας. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και ο α΄Αντιπρόεδρος.

Την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, εορτάσθηκε η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός περιλάμβανε δοξολογία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ ΣΣ και δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας.
Το βράδυ της ίδια μέρας, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ», η Ομάδα 21 Μακεδονίας-Θράκης, της οποίας Γεν. Γραμματέας είναι ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Κων. Λυκοτραφίτης, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Σκοπιανό: η ώρα των ανατροπών». Παρέστησαν ο Γεν. Γραμματέας και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας.

Το Σαββατοκύριακο, 22-23 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδία μας, ύστερα από πρόταση της ΛΕΔ Τρικάλων, διοργάνωσε εκδρομή στο Νομό Τρικάλων, που περιλάμβανε και συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε :
Το Σάββατο -Πανηγυρική συνεδρίαση του ΔΣ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, παρουσία της Δημοτικής Αρχής και εκπροσώπων των Αρχών του Νομού Τρικάλων.
-Δείπνο σε ταβέρνα της Πύλης
-Διανυκτέρευση
Την Κυριακή
-Επίσκεψη σε αξιοθέατα του Δήμου Πύλης
-Επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων και στα γραφεία της ΛΕΔ Τρικάλων
-Παράθεση γεύματος στη Λέσχη Αξιωματικών εκ μέρους του Διοικητού της ΣΜΥ καταδρομέα Ταξιάρχου Αθανασίου Τσέλιου
-Επιστροφή
Η όλη εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία χάρη στις προσπάθειες της διοργανώτριας ΛΕΔ Τρικάλων και ιδιαίτερα του προέδρου της και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας Λουκά Σκύφτα. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εκδήλωσης οφείλεται και στη θερμότητα με την οποία μας περιέβαλε και τη φιλοξενία που μας παρέσχε η Δημοτική Αρχή της Πύλης και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος κ. Κων/νος Κουφογάζος. Τους απευθύνουμε θερμότατες ευχαριστίες. Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης, και στον Καταδρομέα Ταξίαρχο Αθανάσιο Τσέλιο και του ευχόμαστε και εις ανώτερα.

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε διημερίδα της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου με θέμα «Η νέα Γεωπολιτική πραγματικότητα στα υποσυστήματα ΝΑ Ευρώπης – Καυκάσου και Ευρύτερης Μ. Ανατολής. Ο ρόλος της Ελλάδος». Την τελετή έναρξης και τις εργασίες της πρώτης ενότητας παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Νοεμβρίου, στη θέση Μαυροράχη του Δήμου Λαχανά πραγματοποιήθηκαν από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αθανάσιο Νάκο τα εγκαίνια του χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του ΒΔ Τομέα του Νομού Θεσσαλονίκης. Παρέστη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Την Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου, γιορτάστηκε η μνήμη της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας. Στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός περιλάμβανε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου, κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ ΣΣ και δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος.

Την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα «Εταιρική, Κοινωνική Ευθύνη και Δημόσια Υγεία». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ. Περιλάμβανε ομιλίες και απονομή των Βραβείων Εθελοντισμού 2008. Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων – Ειδικών Δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας Κων/νος Θάνος.

Τις παραμονές των Χριστουγέννων ο Πρόεδρος, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας επισκέφθηκαν για ανταλλαγή ευχών και συμβολικών δώρων το Β΄ ΣΣ, την Ι ΜΠ και την 1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ και τις Μονάδες του Στρατοπέδου «ΚΑΤΣΑΝΗ».

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρέστη στην επίσημη χοροεσπερίδα του Β΄ ΣΣ στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Βέροιας.
-Άφιξη στην Πύλη Τρικάλων και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο.
-Μετάβαση για γεύμα στο Περτούλι

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8