ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μάλαμας (21.04.06). Ο άνθρωπος που με την παρουσία του, τη συμβολή του, τις συμβουλές και τις παραινέσεις του μας βοηθούσε επί 30 και πλέον έτη.
Πέρασαν 36 χρόνια από τότε που, ως Διοικητής του 1ου Συντάγματος Καταδρομών, κάλεσε στη Ρεντίνα 35 Εφέδρους Αξιωματικούς. Ήταν Κυριακή, 23 Μαρτίου του 1974.
Παρουσία του τότε Διοικητού της Διοικήσεως Καταδρομών (ΔΚΔ) Υποστράτηγου Κ. Γιάννακα, των Διοικητών των Μοιρών, του ΚΕΑΠ και λοιπών Επιτελών Αξιωματικών, μας καλωσόρισε, ο Συνταγματάρχης τότε Κωνσταντίνος Μάλαμας, μας έσφιξε το χέρι και μας παρουσίασε στο Διοικητή της ΔΚΔ και στους λοιπούς Αξιωματικούς.
Πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις από τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους των Σχολείων Καταδρομών, Αιχμαλώτων και Καταστροφών. Τέλος, στη Λέσχη Αξιωματικών ακολούθησε γεύμα και έγιναν απονομές τιμητικών πλακετών από τον Διοικητή Καταδρομών σ’ όλους τους προσκεκλημένους Εφέδρους Αξιωματικούς.

Αυτή λοιπόν η συνάντηση στη Ρεντίνα, στη Μέκκα των Καταδρομών, ήταν η απαρχή κατά την οποία έπεσε ο σπόρος της συνύπαρξης, της ενότητας και της φιλαλληλίας, ο οποίος καλλιεργήθηκε και καρποφόρησε το βασικό πυρήνα της δημιουργίας, ύστερα από 10 χρόνια, της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων. Αρκετοί από τους 35 προσκεκλημένους αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη της.

Φέτος, που συμπληρώνονται 25 χρόνια από την έγκριση του καταστατικού της ΛΕΚ, ας θυμηθούν μερικοί και τι είχε πραγματοποιηθεί από το 1974 έως το 85:
Συχνές συνεστιάσεις, στις οποίες παρευρέθησαν αρκετές φορές ο Σπύρος Παπαδόπουλος (θείος), ο Βασίλης Ροκκάς και ο Δημήτρης Κομνηνός.
Δύο πορείες τον Σεπτέμβριο του 1975 και το Μάϊο του 1977 στη Φλώρινα από το Τρίβουνο στη Βίγλα Λούτσα, Γιώργου Κεφάλι, Πισσοδέρι.
Καταθέσεις στεφανιών από το Δημήτρη Τζιώρα στο μνημείο πεσόντων στην Κρυσταλλοπηγή. Ο πατέρας του Δ. Τζιώρα, Χρήστος, πολέμησε εκεί με τη Β΄ΜΚ. Αρχικά το μνημείο, στις δύο πλευρές που φαίνονται από μπροστά, είχε επικολλημένες μαρμάρινες πλάκες με την επιγραφή «ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ». Στην πρώτη φωτογραφία, η πλάκα της αριστερή πλευράς έχει αποκολληθεί και, προφανώς για να μη χαθεί, τοποθετήθηκε από κάποιον στο επάνω μέρος του μνημείου. Στη δεύτερη φωτογραφία λείπει εντελώς. Υπάρχουν μόνο τα σημάδια της κόλλας στην πλευρά του μνημείου. Το μνημείο αυτό ανακαινίσθηκε αργότερα από τον ιατρό Κωνσταντίνο Στασινόπουλο.
Οικονομική ενίσχυση το 1980 σε αναξιοπαθούντα πολύτεκνο συμπολίτη μας.
Συμβολή μας το 1982 στο «μαραθώνιο αγάπης» της ΕΡΤ για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που συμμετείχαμε με τον τίτλο «ΕΦΕΔΡΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ».
Τέλος να θυμηθούμε την πρωτομαγιά του 1984 στο Ρήχιο ποταμό, στη Ρεντίνα.
Σε πολλά από τα ανωτέρω γραφόμενα, αλλά και σε πολλές από τις εκδηλώσεις, που πραγματοποίησε από την ίδρυσή της η ΛΕΚ, η συμβολή του αείμνηστου Στρατηγού Κωνσταντίνου Μάλαμα ήταν μεγίστη. Γι’ αυτό και θα τον θυμόμαστε πάντα και θα του ανάβουμε το αγιοκέρι.

Το 5ο βιβλίο με ποιήματα και με τίτλο «ΣΚΟΡΠΙΑ ΦΥΛΛΑ, ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ – Β΄» είναι το πόνημα του επιλέκτου μέλους της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης Ταξιάρχου ε.α. κ. Γεωργίου Σαρκόπουλου, Λογοτέχνη – Ποιητή, Οικονομολόγου και Διδάκτορος της Νομικής του ΑΠΘ, καθώς και συμβούλου της Ακαδημίας Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών.
Στα ποιήματά του ο κύριος Σαρκόπουλος εκφράζει τις ανησυχίες του για τη σημερινή κοινωνία και την απομάκρυνση του Νεοέλληνα από τα υψηλά ιδανικά, με τα οποία γαλουχήθηκε ο ίδιος και οι περασμένες γενιές. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε κάθε άνθρωπο επί της γης, που οικονομεί πάντα το καλό του κόσμου και της ανθρώπινης κοινωνίας. Προηγούμενα έργα του κυρίου Σαρκόπουλου είναι : «ΠΑΤΡΙΔΑ», «ΚΑΣΤΑΛΛΙΑ ΠΗΓΗ», «ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ», «ΣΚΟΡΠΙΑ ΦΥΛΛΑ, ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ – Α΄». Τηλέφωνο συγγραφέα 2310 815411.

Παρουσίαση βιβλίου με ποιήματα του Καλαμαριώτη συγγραφέα Παναγιώτη Μαυρίδη έγινε την 1η Μαρτίου στο θεατράκι του Δήμου Καλαμαριάς. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «ΑΒΡΑΚΩΤΩΝ ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ» και ο συγγραφέας – ποιητής το αφιερώνει στους ευθαρσείς μη στρουθοκαμηλίζοντες ανθρώπους, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά το τίμημα της εντιμότητας. Στα ποιήματά του ο Παναγιώτης Μαυρίδης εκφράζει τα συναισθήματά του, χωρίς υποκειμενισμό και ωραιοποιήσεις.
Ο συγγραφέας, Πολιτικός Μηχανικός και Καταδρομέας Παναγιώτης Μαυρίδης, από το 1986 έως σήμερα έχει εκδώσει άλλες δέκα εκδόσεις ποιημάτων. Το βιβλίο πωλείται από τις Εκδόσεις Πανός στην οδό Διδότου 39 στην Αθήνα, τηλ. 210 3616782.

Η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε το 13ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού την Παρασκευή 19 Μαρτίου στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το παρακολούθησαν αρκετοί καθηγητές φυσικής αγωγής, μέλη των Λεσχών μας στη Βόρεια Ελλάδα.

Με τίτλο «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΛΑΣ» έγινε η παρουσίαση του λευκώματος και του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Κασλά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Για το λεύκωμα και το ντοκιμαντέρ μίλησε ο πρώην πρόεδρος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Καθηγητής ΑΠΘ Θανάσης Καραθανάσης.

Για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, έγινε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ομιλητής ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. και επίτιμο μέλος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, Δημοσιογράφος Νικόλαος Μέρτζος. Θέμα της εκδήλωσης : «Από το 1821 στο 2010». Στη βαρυσήμαντη ομιλία του ο κύριος Μέρτζος επισήμανε τα προβλήματα που απειλούν την πατρίδα μας σήμερα, καθώς και για τα επόμενα χρόνια. Προβλήματα που απειλούν την εθνική κυριαρχία, την τιμή της και την κοινωνία της. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει, ότι από την εθνεγερσία μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα οι Έλληνες και το κράτος των Ελλήνων αντιμετώπισαν κατ’ εξακολούθηση πολύ δεινότερα παρόμοια  προβλήματα, υπό πολύ σκληρότερες συνθήκες, αλλά τα υπερέβησαν όλα. Προχώρησαν και θριάμβευσαν.
Οι Έλληνες μπορούμε ! Ξανά θα επιβληθούμε !
Το κοινό καταχειροκρότησε τον κύριο Μέρτζο.

Η εταιρεία «THE CUP» του Δημήτρη Μπράκατζη, που ασχολείται με τη διάθεση προϊόντων μέσω αυτόματων πωλητών σε επιχειρήσεις, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιντερνετ-καφέ κ.λ.π., μετακόμισε από την οδό Πισσίδου 4, σε ιδιόκτητο κτίριο στην περιοχή ΒΙ.ΠΕ Θέρμης Θεσσαλονίκης. Το τηλέφωνο της εταιρείας παραμένει το ίδιο : 2310 935736.

Αρκετοί καταδρομείς έκλεισαν για τις ημέρες του Πάσχα, τα ξενοδοχεία τους σε εσωτερικό και εξωτερικό, από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ». Όπως πάντα, έμειναν όλοι ευχαριστημένοι και τούτο οφείλεται στην εμπειρία και στη συνέπεια, που διακατέχει τον ιδιοκτήτη της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» Νίκο Τσακτάνη.
Ο Νίκος Τσακτάνης, Καταδρομέας της δεκαετίας του 1960, βοηθά συχνά οικονομικά τις εκδηλώσεις της ΠΟΕΔ και όχι μόνον. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», Αριστοτέλους 8, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 241414.

Ένα από τα επίλεκτα μέλη της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Παπαϊωάννου, είναι ασφαλιστής και επενδυτικός σύμβουλος της εταιρείας ING. Έμπειρος και άριστα κατηρτισμένος στα οικονομικά. Με τον Δήμο Παπαϊωάννου μπορούμε να έλθουμε σε επικοινωνία στα τηλέφωνα 2310 806510 και 6941403388.

Συνεργείο Αυτοκινήτων σε ιδιόκτητο κτίριο άνοιξε πρόσφατα και πραγματοποίησε τα εγκαίνια στις 27 Φεβρουαρίου το μέλος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαβασιλείου. Ο Νίκος είναι γιος του παλιού Καταδρομέα και επί σειρά ετών μέλους του ΔΣ της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, αθόρυβου εργάτη Βασίλη Παπαβασιλείου. Το συνεργείο αυτοκινήτων με τίτλο Νiko Service βρίσκεται στην οδό Αναξιμένους 32 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και δουλεύει κυρίως με αυτοκίνητα Ιαπωνίας – Κορέας – WGROUP. Τηλ. 2310 924633.
Νίκο καλές δουλειές και καλή επιτυχία στο ξεκίνημά σου.

Ένας άλλος υπέροχος Καταδρομέας, ο Γιώργος Αντωνιάδης, έχει κατάστημα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων – παρμπρίζ στο 6ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου στην οδό Θεσσαλονίκης 18, τηλ. 2310 529259.
Γιώργο, μπορείς να είσαι σε επαφή τόσο με το συνεργείο του Νίκου Παπαβασιλείου, όσο και με το συνεργείο MAZDA του Νίκου Χατζόγλου στο Ωραιόκαστρο στο τηλ. 2310 682544.

Ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Καταδρομέων Καβάλας, Μπάμπης Τζιούτζιος, απέκτησε και έκτη εγγονή. Μπάμπη να σου ζήσουν. Ο Τζιώρας έχει τέσσερις εγγονές.

Στις 24 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή ο πεθερός του πρώην Προέδρου της ΠΟΕΔ Διονύση Μυλωνά, Θεόδωρος Ρηγόπουλος. Ο κυρ-Θόδωρος πάντα παρών σ’όλες τις εκδηλώσεις της ΛΕΚ Πιερίας, κεφάτος, χαμογελαστός και ωραίος Έλληνας.

Στις 27 Μαρτίου έφυγε σε ηλικία 68 ετών το μέλος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης Πολύτιμος Μαμίδης. Ο Πολύτιμος υπηρέτησε το 1962-64 στην 1η ΜΑΛ και τα δύο παιδιά του Σταύρος και Μάκης υπηρέτησαν σε Μοίρες Αλεξιπτωτιστών.
Στις οικογένειες Θεόδωρου Ρηγόπουλου και Πολύτιμου Μαμίδη όλοι οι Καταδρομείς της Ομοσπονδίας μας εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Γεύμα σε φίλους του Καταδρομείς, που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, παρέθεσε στην οικία του στις Σέρρες ο λογιστής Κώστας Εσκιτζής. Ο Έφεδρος Αξιωματικός του 1971 της Δ΄ΜΚ συμμετείχε πάντα σε πολλές εκδηλώσεις ακόμη και πριν την ίδρυση της ΛΕΚ το 1985. Πάντα, ο Κώστας Εσκιτζής ώριμος, σοβαρός και εχέφρων. Επιτυχημένος οικογενειάρχης και άριστος επαγγελματίας. Χαιρόμαστε εμείς οι φίλοι του για την επιτυχία του. Γι’ αυτό και οι προσκεκλημένοι του του ευχήθηκαν υγεία και επιτυχίες.
Το λογιστικό γραφείο του Κώστα Εσκιτζή στις Σέρρες είναι στην οδό Τσαλοπούλου 13. Τηλ. 2321066470 και 27325.

Κάθε Πέμπτη βράδυ, από τις 20:30 τα γραφεία της Ομοσπονδίας μας, που βρίσκονται στην οδό Βελισσαρίου 1Α, επισκέπτονται αρκετοί Καταδρομείς και φίλοι. Εκεί έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Παράλληλα, μπορούν να απολαύσουν ένα ποτήρι συνοδευόμενο από ανάλογους μεζέδες, μάλιστα πολλές φορές τα τραπέζια είναι αρκετά πλούσια. Πέραν των επισκέψεων από αρκετούς ανώτατους ε.α. Αξιωματικούς, χαρακτηριστική είναι η παρουσία των μελών της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης (που δεν έχουν λείψει ποτέ) Βασίλη Πασχώνη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Λευτέρη Κορομπίλη και Μίλτου Κυραλέου. Δικαίως έχουν χαρακτηρισθεί τα βαριά χαρτιά της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης.

Πολυπληθής αντιπροσωπεία λεσχών συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία στο χωριό Αγγίτης Δράμας την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, που έχασε τη ζωή του δυο μέρες πριν σε ένα φοβερό τροχαίο δυστύχημα, ενώ επέστρεφε από την Κατερίνη στη Θεσσαλονίκη. Ο Κώστας ήταν εμπειρότατος αλεξιπτωτιστής και ως μέλος της ομάδας αλεξιπτωτιστών της Ομοσπονδίας μας έπαιρνε μέρος στους αγώνες της UEP. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Από την ΠΟΕΔ και τα μέλη της έστειλαν στεφάνια και αντιπροσωπείες η ΠΟΕΔ (παρέστη ο Ειδικός Γραμματέας Χάρης Δεληογλάνης), η ΠΑΝΕΕΑ, η ΛΕΚ Ν. Θεσσαλονίκης και η ΛΕΚΑΛ Ν. Πιερίας.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ
Τα συλλυπητήριά της στέλνει η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων-Αλεξιπτωτιστών Ν. Πιερίας στις οικογένειες  των δύο Αλεξιπτωτιστών Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και Γεώργιου Παρασκευόπουλου, που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, μετά την αναχώρησή τους από το Σεμινάριο Ασφάλειας πτήσεων και Ρίψεων Αλεξιπτώτου 2010, που διοργανώθηκε στην Κατερίνη.
ΛΕΚΑΛ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8