ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005

Πολύμορφο αφιέρωμα στην Καππαδοκία παρουσίασε με επιτυχία στο χώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη ο Συνταγματάρχης ε.α. Γιάννης Παπακαρμέζης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 12 (και διήρκεσαν έως τις 22) Μαΐου στη Γκαλερί του Μύλου, με έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση video, αποτέλεσμα των μακροχρόνιων ερευνητικών προσπαθειών του Γιάννη Παπακαρμέζη και συμμετοχή του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα με σειρά από ακουαρέλες, εμπνευσμένες από το χρώμα της Καππαδοκίας.
Κορύφωμα των ενεργειών, αποτέλεσε η συναυλία - παρουσίαση του soundtrack«... και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία», σε συνθέσεις του Χρυσόστομου Σταμούλη, στις 15 Μαΐου στο Club του Μύλου, με ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων video του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του Γιάννη Παπακαρμέζη.

Σεμινάριο για τη διαχείριση κρίσεων οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση 18 με 20 Μαΐου στην Πίζα της Ιταλίας. Στο συνέδριο από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Δικαστής Γιώργος Μίντσης, που έχει ειδίκευση στο Δίκαιο του πολέμου και πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο «Σύγχρονος Πόλεμος και Ελληνική Στρατηγική». Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση Πολιτικού και Στρατιωτικού προσωπικού που θα συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές της Ε.Ε. σε προβληματικές περιοχές του πλανήτη. Σύντομα ο Γιώργος Μίντσης θα σταλεί από την Ε.Ε. στο Νταρφούρ του Σουδάν.

«Η οργάνωση, ο οπλισμός και η τακτική του Στρατού στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Υποστράτηγος ε.α. και Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Ελευθέριος Μαυρουδής. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Θεσσαλονίκης στις 24 Μαΐου στην αίθουσα τελετών της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και την παρακολούθησαν αρκετοί απόστρατοι και έφεδροι Αξιωματικοί.

Στις 30 Μαΐου, στην αίθουσα τελετών της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων παρουσίασε το βιβλί­ο του διακεκριμένου πολεμιστή, έφεδρου Λοχία και νομικού Νίκου Κατσανεβάκη. Τίτλος του βιβλίου: «Η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών στις Μεγάλες Μάχες του 1949» (Καϊμακτσαλάν, Βίτσι, Γράμμος, Όλυμπος, Χάσια, Κίσσαβος, Εύβοια). Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν: Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαληνός, οι απόστρατοι Στρατηγοί και συμπολεμιστές του συγγραφέα Κωνσταντίνος Μάλαμας και Σωτήρης Αγραφιώτης και ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και ένθερμος φίλος των καταδρομέων Δημήτρης Καψάλας. Το βιβλίο τιμάται 15 ευρώ, έχει αξιόλογο υλικό από το ημερολόγιο του συγγραφέα, ο οποίος είναι πολύ αφηγηματικός και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Τηλ. για παραγγελίες από Λέσχες και αναγνώστες 2310 205659, Ν. Κατσανεβάκης.

Μια και μιλάμε για παρουσιάσεις βιβλίων, ο πολύ αγαπητός απόστρατος της Χωροφυλακής Γιάννης Παναγέ­ας έχει κυκλοφορήσει δύο ενδιαφέροντα βιβλία. Το ένα αναφέρεται στην Αρχαία Σπάρτη και το άλλο στην Αρχαία Αθήνα. Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι ετοιμάζει και το τρίτο με τίτλο: Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Γιάννη με το καλό. Η Ομοσπονδία και η ΛΕΚ είναι πρόθυμες για την παρουσίαση.

Ο πρόεδρος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και καθηγητής του Α.Π.Θ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κοσμολογίας, που έγινε στη Νίκαια της Γαλλίας, 18 με 21 Μαΐου. Συμμετείχαν 45 ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ο καθηγητής Παπαδόπουλος ήταν εισηγητής για την ακτινοβολία γ σε κοσμολογική κλίμακα.

Ο Θανάσης Ζαφειρίου εκλέχτηκε πρόσφατα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. Θανάση συγχαρητήρια.

18 με 22 Μαΐου στην Κρήτη έγινε η δεύτερη φάση της διδυμοποίησης της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης με το Σ.Ε.Κ.Ε. Λεμεσού. Συμμετείχαν πολλά μέλη της Ομοσπονδίας μας, αλλά και του Σ.Ε.Κ.Ε.Λ., τα οποία ξεναγήθηκαν και φιλοξενήθηκαν με μέριμνα της Λέσχης της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις ήταν υπέροχες και στέφθηκαν από επιτυχία. Όλοι όσοι πήγαν στην Κρήτη το υπόψη πενθήμερο του Μαΐου συνεχίζουν να λένε τα καλύτερα λόγια για τον Πρόεδρο της Λ.Ε.Δ. Κρήτης Ταξίαρχο ε.α. Βασίλη Φθενό, το Γ.Γ. Κώστα Κωνσταντινίδη, τον Αντιπρόεδρο Ηλία Ζαχαριουδάκη και όλα τα μέλη.

Η κόρη του Γιώργου Γκιρτζίκη, Αλεξία, άνοιξε το δικηγορικό της γραφείο στην οδό 4ης Οκτωβρίου 6 στην Ξάνθη. Τηλ. 2541-067185. Καλή σταδιοδρομία.

Ο γιος του Κώστα Κουρτίδη, Δημήτρης, Ιατρός Γενικής Ιατρικής, διανύει το 2ο έτος της ειδικότητάς του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Αρκετοί συνάδελφοι καταδρομείς του εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την προθυμία του, την ευγένεια του και την εξυπηρέτηση που προσέφερε σε συγγενικά τους πρόσωπα κατά την είσοδό τους στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγχαρητήρια Κώστα για το γιο σου, αλλά και για τη δικηγορίνα κόρη σου.

Ο Γιάννης Ζαφειρίου έχει κομμωτήριο στα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής. Τίτλος του καταστήματος «Giovanni» Τηλ. 23740 25590. Η γυναίκα του Μαρία Γιαννακούδη διατηρεί στα Μουδανιά κατάστημα με παιδικά ρούχα και παιχνίδια. Αγαπητέ συνάδελφε Γιάννη σου ευχόμαστε καλές δουλειές.

Από τις 20 Ιουνίου πρόεδρος του Παραρτήματος Δράμας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ανέλαβε ο αγαπητός μας Στρατηγός Πασχάλης Δημητρακάκης. Αν κρίνουμε τι προσέφερε ο Στρατηγός τόσο στη Λέσχη Καταδρομέων Ν. Δράμας, όσο και στην Ομοσπονδία μας, εύκολο είναι να συμπεράνουμε ότι η επιτυχία του στην Ένωση Αποστράτων θεωρείται βέβαιη. Στρατηγέ μας συγχαρητήρια. Είμαστε όλοι στο πλευρό σας.

Ανακαίνιση έκανε πρόσφατα στα καταστήματά του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης ο Κώστας Μυρογιάννης. Στην Α. Γεωργίου 32 το πρώτο κατάστημα «ΜΠΑΚΑΖ» με τσάντες - είδη ταξιδίου και το δεύτερο στην Π. Τσαλδάρη 3 με δώρα - μπιζού. Κώστας Μυρογιάννης (ΣΧΑΛ) Τηλ. 2310 532926. Κώστα άνοιξε και τρίτο.

Συνταξιοδοτήθηκαν οι συνάδελφοι της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης Κυραλέος, Πλιάκος, Αντωνιάδης, Νεκταρίδης από τον ΕΛ.ΤΑ. ο Γιάννης Κλείτος της ΛΕΚ Σερρών από τον ΟΣΕ (κατοικοεδρεύει στον Γάζωρο), ο Μπακογιάννης της ΛΕΚ Θεσσαλίας από την Ε.Β.Ζ.

Η καλή κουρτίνα έχει όνομα: «ΣΤΟΪΔΗΣ». Ομολογία γυναικών συναδέλφων στην συνάντησή μας στο ξενοδοχείο ΑΘΩΣ της Χαλκιδικής. Πατέρας και γιος (και οι δύο καταδρομείς) διαθέτουν τις καλύτερες κουρτίνες στο κατάστημά τους, Β. Ηρακλείου 15 στη Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 231238.

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Λουκάς Σκύφτας, παλαιό μέλος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιείται στα Τρίκαλα και ευχή όλων μας είναι να αναλάβει και να αναζωογονήσει την τοπική ΛΕΚ, που βρίσκεται σε τέλμα εδώ και 10 χρόνια.

Σκύφτας, Ματάνης, Γ. Γεωργιάδης. Τρεις φίλοι καθηγητές φυσικής αγωγής με πλούσια υπηρεσιακή προσφορά, παλαιοί έφεδροι αξιωματικοί του ‘65, βρέθηκαν και είπαν πολλά στην πρόσφατη συνάντησή μας, στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

Ο Φώτης Πόντικας δραστήριο μέλος της ΛΕΚ Ν. Έβρου, ο οποίος παραβρέθηκε με τετραμελή αντιπροσωπία στη Ιερισσό (επικεφαλής ο Γ.Γ. της ΛΕΚ Έβρου Χρήστος Γκίνος), μας διαβεβαίωσε ότι θα δραστηριοποιηθεί δυναμικά στην Ορεστιάδα. Φώτη είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρεις. Ενεργοποίησε τον Παπασιδέρη, τον Μπαμπάρα και τον Βογιατζή.

Η οργάνωση της συνάντησης της Ομοσπονδίας στο ξενοδοχείο ΑΘΩΣ της Ιερισσού έγινε από την ΛΕΔ Χαλκιδικής, όπως κάθε χρόνο τον Ιούνιο και πήρε πάλι άριστα. Ο Πρόεδρός της Άγγελος Κατσάγγελος και οι συνεργάτες του Ευθυμίου, Τσαμπουρίδης και Σαΐτιώτης έκαναν καλή δουλειά. Οι κομάντος της Ιερισσού που είναι και μέλη του Δ.Σ. Πάππας και Λαγόντζιος ήταν συνέχεια δίπλα μας. Κοντά μας και ο Βασίλης Παπαστεργιανός, παλαιό μέλος του Δ.Σ. της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης με μεγάλη προσφορά επί σειρά ετών. Έχει την εξοχική κατοικία του κοντά στο ξενοδοχείο ΑΘΩΣ.

Πληροφορίες λένε ότι τέσσερις αξιόλογοι συνάδελφοι κατεβαίνουν υποψήφιοι δήμαρχοι στις δημοτικές εκλογές του 2005. Άλλοι παίρνουν το χρίσμα από πολιτικούς φορείς και άλλοι προτείνονται από τους συμπολίτες τους. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γεωργάκη στη Λάρισα, Διονύση Μυλωνά στον Κορινό Πιερίας (Συνταγματάρχες εα και οι δύο), Γιώργο Γκιρτζίκη στη Βιστωνίδα Ξάνθης και Γιώργο Λαγόντζιο στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Καλή επιτυχία και καλά τραπεζώματα.

Η βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων του Παντελή Φιλιππίδη (μπλουζάκια και άλλα είδη ρουχισμού), Δελφών 144 και Νάστου 20 στη Θεσσαλονίκη, πληροφορηθήκαμε ότι εκτός από πωλήσεις στην εσωτερική αγορά κάνει και εξαγωγές στη Γερμανία και κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες.

Πάντρεψαν πρόσφατα τα παιδι­ά τους: ο πρόεδρος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης Δ. Παπαδόπουλος, ο Βύρων Λαψίδης και ο Παναγιώτης Τσούμαρης της ΛΕΚ Θεσσαλίας τους γιους τους. Ο Γιώργος Τσυμπάνης την κόρη του. Βάφτισαν τις εγγονές τους ο ταξίαρχος εα Ηλίας Βενιζέλος στη Λάρισα και ο Νίκος Χατζόγλου, ο Φώτης Κωνσταντινάκης και ο Νίκος Μαρκόπουλος στη Θεσσαλονίκη. Να σας ζήσουν οι νιόπαντροι και οι νεοφώτιστες.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο αντιπρόεδρος της Λ.Ε.Κ. Στερεάς Ελλάδας Ιωάννης Αγγέλης για τον λόγο ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τη Λέσχη στις δραστηριότητες. Ο λόγος, τραυματισμός στο πόδι. Τι την ήθελες την μπάλα μπάρμπα Γιάννη;

Δυο γενιές Καταδρομέων, πατέρας και γιος, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με μεγάλη επιτυχία στην παραλία Οφρυνίου Καβάλας. Επιλοχίας του 82 ΛΟΚ στην Ε΄ ΜΚ το 1974, ο Λοχίας ΚΔ Αιμίλιος Καρανταγλής  σήμερα είναι ο πιο πετυχημένος εστιάτορας της περιοχής. Αν δεν γεμίσει η ψαροταβέρνα ΑΙΜΙΛΙΟΣ (τηλ. 25940 31346), που διευθύνει, δεν μπαίνει πελάτης στα γειτονικά μαγαζιά. Ο γιος του, Καταδρομέας Δημήτριος Καρανταγλής, που υπηρέτησε πρόσφατα στη Ρεντίνα, έχει δημιουργήσει με πολύ μεράκι την καφετέρια CARPICE και συναγωνίζεται σε επιτυχία τον πατέρα.

Για άλλη μια φορά ακόμη το επίτιμο μέλος της ομοσπονδίας μας και επίτιμος πρόξενος της Λιβερίας, εφοπλιστής Μιχαήλ Γκιγκιλίνης συνέδραμε με την ευγενική του προσφορά στο τεύχος 13 του περιοδικού μας και μάλιστα σημαντικά.

Διευθυντής σύνταξης στο μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ’’ είναι ο Καταδρομέας Σάββας Δ. Βλάσσης. Όταν επικοινωνήσαμε μαζί του για να του ζητήσουμε την άδεια να αναδημοσιεύσουμε στο “ΤΟΛΜΩΝ” κάποια άρθρα ή αποσπάσματά τους, μας την έδωσε με χαρά. Σε ευχαριστούμε θερμά, αγαπητέ Σάββα.
Θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι ο Σάββας Δ. Βλάσσης δεν είναι ο μοναδικός Καταδρομέας στη “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ’’. Καταδρομείς είναι επίσης ο βοηθός αρχισυντάκτη Δημήτρης Πατσουλές και άλλοι, από τους οποίους ζητούμε συγνώμη που δεν τους γνωρίσαμε ακόμη.

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8