ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

Στο προηγούμενο τεύχος, το μεγαλύτερο μέρος του Τολμών ήταν αφιερωμένο στα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης. Δικαιολογημένα άλλωστε. Ήταν μία σύντομη ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της, όπως σύντομο ήταν και το video που προεβλήθη στην εκδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο.

Για τα 20 χρόνια της ΛΕΚ θα μπορούσαν να προβληθούν και να γραφούν περισσότερα. Η επιτροπή έτσι έκρινε και είναι σεβαστή η εργασία τους και τα γραφόμενά τους. Η ΛΕΚ πάντως δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές για συνέχιση του έργου της, από τα μέλη της και από όλες τις Αρχές της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Για όλους, όσοι συνέβαλαν στην πορεία της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, το ΔΣ, αλλά και όλα τα μέλη της Λέσχης τους ευχαριστούν. Άλλωστε όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι στους διοικητικούς απολογισμούς, έκαναν πάντα αναφορά για την συμβολή ατόμων, αλλά κυρίως και για την ηθική και υλική συμπαράσταση που τύχαμε από όλες τις μονάδες των Καταδρομών, του πρώην 1ου Συντάγματος, της Δ.Ε.Δ. και γενικότερα όλων των μεγάλων σχηματισμών.

Από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η ΛΕΚ, στάθηκε δίπλα μας και μας βοήθησε ποικιλοτρόπως ο τότε Διευθυντής Δ.Ε.Δ. Υποστράτηγος Δημήτριος Λαυρεντάκης, όλοι οι δια­τελέσαντες Διευθυντές στην Δ.Ε.Δ., ο αείμνηστος Ευστράτιος Δεμέστιχας, Θεόδωρος Νικολαΐδης, ο Κωνσταντίνος Καλατζής (προσέφερε πάρα πολλά σε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο), ο Αθανάσιος Γαληνός, ο Κωνσταντίνος Τραχανατζής (που μας έστειλε φουλάρια και διακοσμητικά αλεξίπτωτα), ο Αναστάσιος Παναγιωτάκης, ο Χρήστος Ζαχαρόπουλος. Ενδεχομένως να ξεχάσαμε κάποιους. Τους ζητούμε συγνώμη. Στα πρόσωπα των Διευθυντών Δ.Ε.Δ. ευχαριστούμε όλους τους Διοικητές του 1ου Συντάγματος Καταδρομών και των Μοιρών και όλα τα στελέχη.

Μιας και μιλούμε για το 1ο Σύν­ταγμα, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια λεπτομέρεια, ίσως ουσιαστική: αρχέ­ς του 1985, η Διοικούσα Επιτροπή της Λέσχης επισκέφθηκε τον τότε Διοικητή του Συντάγματος Καταδρομών, που βρισκόταν μέσα στο Στρατόπεδο του Γ΄ ΣΣ. Διοικητής ήταν ο Ιωάννης Ασλανίδης, Συνταγματάρχη­ς τότε. Τον γνωρίζουμε από το 1970, όταν υπηρετούσε ως Λοχαγός στο Σύν­ταγ­μ­α. Τον ενημερώσαμε για την ίδρυ­σ­η της Λέσχης. Λέσχη Εφέδρων Κατα­δρο­μέων (Οκτώβριος 1985 – Ιανουάριος 1986). Μας παρακάλεσε και μας πρό­τεινε να απαλείψουμε το ΕΦΕΔΡΟΣ και μετονομάσθηκε τότε η ΛΕΚ σε ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Ασλανίδης μας συμπαραστάθηκε, μας συμβούλευε, μας αγαπά και μας καμαρώνει. Τίμησε με πλακέτες την ΛΕΚ απ’όπου πέρασε και όχι μόνον. Σας σφίγγουμε δυνατά το χέρι Στρατηγέ Ασλανίδη και στο πρόσωπό σας ευχαριστούμε όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, τις παραινέσεις και τις συμβουλές τους.

Στεκόμαστε στους ΜΕΓΑΛΟΥΣ και στους ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ και ιδιαίτερ­α στο πρόσωπο του αειθαλή 95χρονου Αντιστρατήγου Ιωάννη Μαλικούρτη, απευθύνουμε τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό όλων των μελών της ΛΕΚ, αλλά και όλων των Λεσχών, για ότι προσφέρατε στην πατρίδα και στην ιστορία των Καταδρομών. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη, την παρουσία και τις συμβουλές σας.

Τέλος, στα πρόσωπα των τότε Διοικητών μας στη Δ΄ ΜΚ, Αντιστρατήγου Ιωάννη Αραμπατζόγλου και Συνταγματάρχου Άρη Χριστόδουλου, ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι όλους, όσοι προσέφεραν στη ΛΕΚ από το ξεκίνημά της. Μερικά μέλη της ΛΕΚ, που υπηρέτησαν στην Δ΄ ΜΚ. Είναι αυτοί οι οποίοι δεν είχαν τίποτα και τα έδωσαν όλα! Γιάννης Βουδούρης, Γιάννης Τσίρης, Χρήστος Ταχτατζόγλου, Γιάννης Λυγερός, Βασίλης Παπαβασιλείου, Βασίλης Στεργιάδης, Νίκος Παπαϊωάννου, Γιώργος Λαγυνάς, Γιώργος Καραπουλουτίδης, Νίκος Πετρόπουλος, Θεόδωρος Δεσποτέλης. Θανάσης Μήντσιος, Λευτέρης Κορομπίλης.

Ότι και όποιον ξεχάσαμε, εδώ είμαστε. Τα 30 χρόνια κοντά είναι, ο ένας χρόνος ήδη έφυγε. Στον εορτασμό των 50 χρόνων, ορίσθηκε, συμφωνήθηκε, αποφασίστηκε από τα ιδρυτικά μέλη, θα απονεμηθούν (στα ιδρυτικά μέλη) επίχρυσες πλακέτες και ένα μπαστούνι με το έμβλημα της ΛΕΚ.

Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της, θα γιορτάσει η Εταιρεία EXPRESS SERVICE. Η επιτυχημένη πορεία, της πιο γρήγορης βοήθειας της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία και της ιατρικής διάγνωσης και ασφάλισης, καθιστούν το επίτιμο μέλος της ΛΕΚ και της ΠΟΕΔ Γιάννη Ραπτόπουλο έναν από τους πιο επιτυχημένους και καταξιωμένους επιχειρηματίες. Κύριε Ραπτόπουλε, σ’εσάς και στους υιούς σας Κυριάκο και Παναγιώτη ευχόμαστε υγεία και επιτυχίες.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο οργανώνει εκδήλωση, για να γιορτάσει τα 35 χρόνια από την ίδρυση των καταστημάτων του, ο Σπύρος Αναστούλης. Τα δερμάτινα και γουναρικά υψηλής ποιότητας, που κατασκευάζονται στην βιοτεχνία του, Ορέστου 10, στολίζουν τις βιτρίνες των καταστημάτων του στην Τσιμισκή 110, στην Βασ. Όλγας 81, στη Ρόδο, στη Μύκονο και στο Παλλήνη Beach. Βασικός συντελεστής της επιτυχημένης πορείας της αλυσίδας των καταστημάτων «ΑΝΑΣΤΟΥΛΗ», είναι η ακούραστη και πάντα στο πλευρό του, σύζυγος του Σπύρου, Γιάννα.

Το τουριστικό γραφείο SUN FLIGHT του παλαιμάχου καταδρομέα Χρήστου Παπαϊωάννου μεταφέρεται και εγκαινιάζεται αρχές Ιουνίου στο νέο ιδιόκτητο κτίριο, Φαναριωτών 7 (στη Διαγώνιο, Π. Μελά, έναντι Ηλυσίων), τηλ. 2310 232500. Οι γνώσεις και η πολύχρονη εμπειρία του πάνω στον τουρισμό (διετέλεσε και Διευθυντής Ε.Ο.Τ.), αποτελούν εγγύηση για άψογα οργανωμένες αποδράσεις .Ο αγαπητός σ’όλους μας Χρήστος ανέρχεται γοργά και σταθερά. Καλορίζικο και καλές δουλειές Χρήστο.

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. Θεόδωρος Βρακάς τοποθετήθηκε προϊστάμενος στην Π.Σ.Ε.Α. στη Νομαρχία Πιερίας. Επί σειρά ετών, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, βοήθησε τη ΛΕΚ Θεσσαλονίκης. Τώρα πληροφορούμεθα, ότι κάνει το ίδιο και στη Λέσχη μας στην Πιερία. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, καθηγητής του ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης, εκλέχθηκε και σ’αυτές τις εκλογές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μάλιστα δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης! Οι γνώσεις του, αλλά κυρίως η σεμνότητα και η ταπεινότητά του, τον καθιστούν κοσμαγάπητο. Τον καθηγητή της Νεοελληνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Θανάση Καραθανάση, το μέγα αυτό εθνικό κεφάλαιο, το διαμάντι, τον εξαίρετο καταδρομέα, που μας κάνει υπερήφανους, τον συγχαίρουμε, τον χειροκροτούμε και είμαστε όλοι δίπλα του.

Για τρίτη συνεχή θητεία εκλέχθηκε πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος ο καταδρομέας ιατρός χειρούργος και διακεκριμένος πολεμιστής του 1974 στην Κύπρο, Δημήτριος Ευσταθίου (ιατρείο στην πλατεία της Θέρμης, τηλ. 2310 466282). Η πλούσια δραστηριότητά του, ο εξαίρετος χαρακτήρας του, η καλοσύνη και οι γνωριμίες του, κατέστησαν την Κυπριακή Εστία μία οντότητα στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ισχυρίζεται, πως έχει καλούς συνεργάτες και δραστήρια μέλη. Ιατρέ, λεβέντη καταδρομέ­α, υιέ ευπατρίδη ιερέα, συγχαρητήρια και καλή επιτυχία.

Υποψήφιοι για το ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης είναι δύο εκλεκτά μέλη της ΛΕΚ. Ο πρώην Πρόεδρος της ΛΕΚ Φώτης Κωνσταντινάκης (Σχολή Οδηγών, Δελφών 1, τηλ. 2310 848888) και το μέλος του ΔΣ της ΛΕΚ Δημήτρης Τόλιος, λογιστής (Αγίου Μηνά 3, τηλ. 2310 768617). Καλή επιτυχία.

Ιδρύθηκε Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μεσσηνίας. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Νίκο Σακκά, ο οποίος την προετοίμαζε αρκετό καιρό. Την ιδρυτική συγκέντρωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο πρώην Διευθυντής Δ.Ε.Δ. Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Ζαχαρόπουλος. Ο Νίκος Σακκάς, έμπειρος από συλλόγους, (Γ.Γ. του Σ.Ε.Α.Ν. Μεσσηνίας) είναι αγαπητό και καταξιωμένο πρόσωπο στην Καλαμάτα. Γι’αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγήσει ψηλά τη νέα Λέσχη, μαζί με τους αξιόλογους συναδέλφους που απαρτίζουν τη Διοικούσα Επιτροπή.

Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες και τις περιηγήσεις στην κεντρική Ασία, που μας περιέγραψε σε προηγούμενα τεύχη, ο Νίκος Φίστας, είναι και ένα αξιόλογο διευθυντικό στέλεχος της Intersalonica. Στο δραστήριο και αξιόλογο μέλος της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.

Στο βαθμό του Υποστρατήγου στο Πυροσβεστικό Σώμα προήχθη τον περασμένο Μάρτιο ο Χρήστος Πετανίδης και τοποθετήθηκε Περιφερειακός Διευθυντής Π. Υ. Κεντρικής Μακεδονίας. Το επίλεκτο μέλος της ΛΕΔ Ν. Χαλκιδικής, παλαιό έφεδρο αξιωματικό, που υπηρέτησε στο Κ.Ε.Α.Π., το ΔΣ της ΠΟΕΔ τον συγχαίρει και του εύχεται καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Νέο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, 350 κλινών, εγκαινίασε πρόσφατα στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, το εν αποστρατεία στέλεχος των Καταδρομών, Θανάσης Ζήσης. Η αγάπη και η εμπειρία της οικογένειας Ζήση πάνω στον τουρισμό απέδωσε γρήγορα καρπούς. “Ο Τολμών νικά” ήταν το σύνθημα τόσο πριν όσο και μετά την αποστρατεία του αγαπητού μας Θανάση. Για τους καταδρομείς ισχύουν ειδικές τιμές. Συγχαρητήρια και καλές δουλειές. Θανάσης Ζήσης, Σταυρός Θεσσαλονίκης, τηλ. 23970 61100 & 61516.

Ο Βασίλης Πασχώνης εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΔΣ των Σαρακατσαναίων «ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ».
Ο αγαπητός μας Ταξίαρχος ε.α. Ηλίας Βενιζέλος βάφτισε πρόσφατα στη Λάρισα την εγγονή του. Ιωάννα το όνομά της.
Ο Χρήστος Τζίλιας, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Βασίλης Παπαστεριανός βάφτισαν τους εγγονούς τους Χρήστος και Βασίλης τα ονόματά τους.
Ο Κώστας Φλώρος βάφτισε τον υιό του. Το όνομα αυτού Ιωάννης.
Συγχαρητήρια και ευχές.

Για την οργάνωση του γραφείου της Ομοσπονδίας μας στην Τσιμισκή 130, γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος, για τους συναδέλφους που συνέβαλαν οικονομικά. Παραλείψαμε να αναφέρουμε τους αγαπητούς συναδέλφους και μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΔ Κώστα Θάνο, Πρόεδρο της ΛΕΔ Στερεάς Ελλάδας, ₠ 300,00, Κώστα Τσίτο, Πρόεδρο της ΛΕΚ Θεσπρωτίας ₠ 300,00 και Χάρη Δεληογλάνη, μέλος του ΔΣ της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και της ΠΟΕΔ, ₠ 300,00, που ήταν και δική του πρωτοβουλία. Συγνώμη για την παράλειψη, αγαπητοί μου συνάδελφοι.

Η Ομοσπονδία μας οργάνωσε δύο εκδηλώσεις, την μία τον Φεβρουάριο και την άλλη τον Μάρτιο. Για τους νεκρούς του Έπους του 1940 η πρώτη, με ομιλητή τον Διευθυντή της ιστορίας Στρατού Αντιστράτηγο Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο. Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η δεύτερη, με ομιλητή τον καθηγητή του ΑΠΘ Αθανάσιο Καραθανάση, στην οποία παρέστη και ο πρώτος πρόεδρος της UEP και Πρόεδρος της FACS Commandant Λουστώ καθώς και ο συμπατριώτης μας Πρόεδρος των Ελλήνων εθελοντών πολεμιστών Γαλλίας Βασίλειος Πετρίδης.

Και οι δύο εκδηλώσεις εστέφθησαν με επιτυχία. Τα μέλη της ΛΕΚ αλλά και οι φίλοι μας ανταποκρίθηκαν. Ανάμεσα στους καλούς μας φίλους, πάντα μας τιμά, ο πιλότος – νομικός, επίτιμος πρόεδρος της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαζαφειρίου.

Τα έξοδα των εκδηλώσεων καλύφθηκαν από χορηγούς, φίλους του Προέδρου μας Στρατηγού Γαληνού. Ένας από τους χορηγούς είναι και ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, καταδρομέας Νίκος Τσακτάνης, αφεντικό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, Αριστοτέλους 6, τηλ. 2310 241414, που κάλυψε τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο των δύο προσκεκλημένων μας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Νίκο, σ’ευχαριστούμε πολύ.

Τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας είχε προγραμματίσει η Ομοσπονδία μας, να επισκεφθούν κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, ο Commandant Λουστώ και ο Βασίλης Πετρίδης. Την ξενάγησή τους και μάλιστα αμισθί, ανέλαβε η διακεκριμένη ξεναγός Ευγενία Κούκουρα. Το ΔΣ της ΠΟΕΔ την ευχαριστεί θερμά.

Ευχαριστίες και σ’ έναν πολύ καλό φίλο της Ομοσπονδίας μας. Είναι ο Στέλιος Τσομπανάκης, οδηγός του Προέδρου μας στην ΕΛΒΟ. Τρέχει παντού με μεγάλη προθυμία, ζήλο και υπευθυνότητα. Όχι μόνο ήταν οδηγός της ξεναγού και των δύο προσκεκλημένων μας κ.κ. Λουστώ και Πετρίδη, που τους πήγε στη Βεργίνα, αλλά και τους παρέθεσε και το γεύμα. Δεν δέχθηκε να πάρει τα χρήματα από την Ομοσπονδία. Φίλτατε Στέλιο, για όλα όσα έχεις προσφέρει μέχρι τώρα, το ευχαριστώ είναι λίγο. Α! να μη λησμονήσω να σου μεταφέρω και τις ευχαριστίες του Αρχισυντάκτη μας για όλα όσα έχεις κάνει και για εκείνον.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στη θυγατέρα του Αρχισυντάκτη μας Άννα Γιαννακοπούλου για τις μεταφράσεις που μας κάνει αμισθί από τη γαλλική γλώσσα. Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας περιέχονται μερικές απ’αυτές.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την Ευφροσύνη Σούρβαλη, γραμματέα του Προέδρου μας στην ΕΛΒΟ, για τη φυσική της ευγένεια και τον πάντα ευπροσήγορο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις ανάγκες επικοινωνίας των μελών της ΠΟΕΔ με τον Πρόεδρό της και Πρόεδρο ταυτόχρονα της ΕΛΒΟ. Με την ευκαιρία και επειδή μας το ζήτησε, μεταφέρουμε τις θερμές ευχαριστίες, για τους ίδιους λόγους και του αρχισυντάκτη μας.

Την καθιερωμένη καλοκαιρινή συνάντηση κάνει κάθε χρόνο στη βίλα του στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής ο ιατρός μικροβιολόγος Κώστας Δημητριάδης (ιατρείο Τσιμισκή 34, τηλ. 2310 276598). Οπλίτης Ιατρός της Δ΄ΜΚ το 1971 και μέγας οργανωμένος ορειβάτης. Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουλίου (στις 11 έχει Πανσέληνο). Καλεσμένοι αρκετοί ιατροί καταδρομείς, φίλοι του Κώστα, καθώς και μερικά ιδρυτικά μέλη της ΛΕΚ. Πέρυσι το μενού περιελάμβανε φαγκρί. Φέτος, στο μενού θα κυριαρχήσει η σαρδέλα ψητή. Οι περισσότεροι, μάθαμε έχουν ανεβασμένη την χοληστερόλη, οπότε Κώστα θα κάτσεις στα μαλακά. Μη ξεχάσεις, γιατρέ, στα Μουδανιά τις ημέρες εκείνες είναι η γιορτή της σαρδέλας. Κλείσε νωρίτερα κανένα τελάρο. Καλού, κακού, πάρε και παϊδάκια, γιατί η θάλασσα ανοίγει την όρεξη και με τη συζήτηση, η νύχτα βγάζει Διάκονο και η αυγή Δεσπότη.

Ο Νίκος Νεκταρίδης να συμμαζέψει το λυκόσκυλό του στο Διονυσίου Χαλκιδικής, (γαβγίζει όλη τη νύχτα), διαμαρτύρεται ο Γιώργος Τσούκας, ο οποίος πρέπει να στοιχίσει το δρόμο για να βρούμε το σπίτι του.
Ο Χρήστος Λιμενόπουλος να κόψει τα χορτάρια στο εξοχικό του στον όρμο Παναγιάς.
Ο Χάρης Δελοηγολάνης να κάνει service στα ταχύπλοά του και οι παραθερίζοντες στο camping Αρμενιστής Γεωργόπουλος, Μυρογιάννης και ο άρχοντας του ρεμπέτικου τραγουδιού Αγάθωνας Ιακωβίδης, να εφοδιαστούν με πολλά cds και κάρβουνα.

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8