Επικοινωνία

ΛΕΔ Ν. ΕΒΡΟΥ
...
2551023401
Δήμητρας 19, Αλεξανδρούπολη Τ.Κ. 68100
-

Καταστατικό

-

Δ.Σ.

Πρόεδρος: Γαβριηλίδης Θεόδωρος
Αντιπρόεδρος:

Ιστορικό

-

Δραστηριότητες

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2010

 

Την Κυριακή 07 Φεβ 2010 η Λ.Ε.Δ Ν. Έβρου έκοψε την ετήσια πίτα, στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Διδυμοτείχου, παρουσία μελών της και επισήμων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ως εκπρόσωπος της XVI Μ/Κ Μ.ΠΖ ο ΕΠΧΟΣ(ΤΘ) κ Κόκκωνας, ο Δκτης Π.Υ Ορεστιάδος και παλιός Έφεδρος Αξκος (ΚΔ) κ Κουκουλωμάτης καθώς και ο για μια δεκαετία πρόεδρος της Λ.Ε.Δ Ν. Έβρου κ. Πιστόλας.
Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Γεν. Γραμματέας της ΛΕΔ κ. Σαμουρκασίδης Φίλιππος για να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της Λέσχης κ. Γαβριηλίδης Θεόδωρος .
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο κ. Πιστόλας Ιωάννης για την δεκαετή προσφορά του στην Λέσχη καθώς επίσης και η σύζυγός του για την συμπαράστασή της στο δύσκολο έργο του συζύγου της, να μεταδώσει το πνεύμα και την ιδεολογία των ΚΔ στον Ν. Έβρου.
Αναμνηστική πλακέτα επιδόθηκε προς τον Στρατηγό Δκτη της XVI Μ/Κ Μ. ΠΖ κ. Ματζάκο Ανδρέα , για την πολύτιμη βοήθεια προς την ΛΕΔ να πραγματοποιήσει την εκδήλωση διαθέτοντας την αίθουσα της ΛΑΦ Διδυμοτείχου, πλακέτα την οποία παρέλαβε ο εκπρόσωπος της Μεραρχίας.
Το φλουρί έτυχε ο αντιπρόεδρος της Λ.Ε.Δ Ν. Σερρών, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, κ. Σαλαχώρης Ευάγγελος στον οποίο δόθηκε εικόνα της Παναγίας με τις ευχές όλων να είναι γερός και το 2010 να είναι η τυχερή του χρονιά.
Οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψανε πολλούς να παρευρεθούν στην εκδήλωση αφού απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες μαινόταν χιονοθύελλα σε βαθμό τέτοιο που το χιόνι στα ορεινά να ξεπερνά τα 15cm.
Αφού ανταλλάχθηκαν απόψεις και σχόλια σε ένα όμορφο κλίμα, ακολούθησε γεύμα στον ίδιο χώρο ενώ ενημερώθηκαν όλοι για το εξαμηνιαίο πρόγραμμα της ΕΔΟΠΑ/ΛΕΔΝ. Έβρου υποσχόμενοι να στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Από τον Δεκέμβριο του 2009 λειτουργεί το γραφείο της ΛΕΔ Ν. Έβρου στην οδό Δήμητρας 19 σε χώρο του παλαιού νοσοκομείου καθώς και η ηλεκτρονική διεύθυνση αυτής lednomouevrou@yahou.com λύνοντας ένα χρόνιο πρόβλημα των ειδικοδυναμιτών του νομού.
Τα έξοδα των επισκευών κάλυψε με ευγενική προσφορά ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΛΕΔ κ. Πιστόλας ενώ έπιπλα και εξοπλισμός γραφείου καλύφθηκαν από προσφορές μελών της ΛΕΔ Ν. Έβρου.
Επίσης στις 10 Φεβρουαρίου 2010 ενεργοποιήθηκε γραφείο και για το παράρτημα Ορεστιάδος , σε χώρο που παραχωρήθησε η Νομαρχία Έβρου στις Εργατικές Κατοικίες Πύργου Ορεστιάδος όπου συστεγάζεται και η Λέσχη 4Χ4 Ορεστιάδος, ενώ υπήρξε συμφωνία για σύμπραξη σε διασωστικά συμβάντα διαθέτοντας η μεν Λέσχη οχήματα και πληρώματα η ΕΔΟΠΑ/ΛΕΔ Ν. Έβρου.

_-800x600__._-800x600__2-800x600____._-800x600____XVI__-800x600______._-800x600

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ο.Π.Α/ΛΕΔ Ν. ΕΒΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΠΛΥΜΜΗΡΕΣ

 

Το 2010 ήταν ένα καταστροφικό έτος για τον νομό Έβρου. Αν και αρκετές φορές ταλαιπωρήθηκε ο νομός από πλημμύρες τα τελευταία χρόνια, αυτή του 2010 ήταν ίσος η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών. Αυτό γιατί μετά από συνεχείς χιονοπτώσεις ακολούθησαν σφοδρές καταιγίδες οι οποίες αύξησαν τις ποσότητες υδάτων που συγκρατούσαν τα φράγματα του Ιβαίλογκραντ ενώ όλα τα αρδευτικά κανάλια είχαν πληρώσει από τοπικά νερά.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αποδεσμεύονται μεγάλες ποσότητες υδάτων από τα φράγματα τα οποία κατέληγαν στον ήδη κορεσμένο ποταμό Έβρο και στους παραποτάμους του.
Ο νομός δεν άργησε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού τα αναχώματα υποχωρούσαν ή υπερχείλιζαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αρχικά υπερχείλισε το ανάχωμα των Λαβάρων απ' τα οποία εκκενώθηκε ο νότιος οικισμός ενώ μετά από απόφαση του ΣΝΟ έγινε τεχνική ρήξη του αναχώματος στο χωριό Πέπλος προς εκτόνωση των υδάτων του ποταμού Έβρου.
Αυτό δεν στάθηκε ικανό να ¨δαμάσει¨ τα στοιχεία της φύσης , έτσι τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα υποχώρησαν τα αναχώματα στις Φέρες, την Ορεστιάδα, και το Τυχερό. Από τις παραπάνω θραύσεις πλημμύρησαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενώ στην περιοχή των Φερών εκκενώθηκε το Δ.Δ του Πόρου.
Η πρωτοφανείς καταστροφή δεν θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχη την Ε.Δ.Ο.Π.Α/ΛΕΔ Ν. Έβρου η οποία κλήθηκε να συνδράμει στον κρατικό μηχανισμό απ' τις πρώτες ώρες της τραγωδίας. Έτσι από τις πρώτες πρωινές ώρες της 15 Φεβρουαρίου 2010 κινητοποιήθηκε μια τετραμελής επιχειρησιακή ομάδα με δύο δύτες και δύο διασώστες από την Αλεξανδρούπολη με δύο οχήματα 4Χ4 και ένα φουσκωτό, η οποία παρουσία του επικεφαλή της Ε.Δ.Ο.Π.Α κ. Γαβριηλίδη Θεόδωρου επιχείρησε για τέσσερα εικοσιτετράωρα στον τομέα ευθύνης του Δήμου Ορφέα απ' όπου κατάγονται ο κ. Γαβριηλίδης και ο κ. Πιστόλας.
Αρχικά το πρωί της 15/2 ζητήθηκε από τον επικεφαλή των πυροσβεστικών δυνάμεων να παρασχεθεί βοήθεια σε όχημα της πυροσβεστικής που έσπευδε σε διάβαση ποταμού στο Δ.Δ Κοτρωνιάς όπου αγροτικό όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χείμαρρου. Ευτυχώς η άμεση κινητοποίηση της Π.Υ πρόλαβε τα χειρότερα ενώ δεν χρειάστηκε η να συνδράμει το όχημα της Λέσχης.
Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας τα μέλη της Ε.Δ.Ο.Π.Α γέμιζαν και μετάφεραν γαιόσακους με το 4Χ4 όχημα τύπου UNIMOG με τους οποίους ¨οχύρωναν¨ τις περιουσίες των κατοίκων του Δ.Δ Λαβάρων.
Εώς τις 2200 συνεχιζόταν η εκκένωση σπιτιών και δημιουργία φραγμάτων με γαιόσακους σ' αυτά έως ότου η στάθμη των υδάτων να γίνει επικίνδυνη για την μετακίνηση οχημάτων στους δρόμους.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακινητοποιηθεί φορτηγό όχημα του Δήμου Ορφέα μετά από εισροή υδάτων στον κινητήρα του, το οποίο απαίτησε την ρυμούλκηση και απομάκρυνση από την επικίνδυνη περιοχή με όχημα της πυροσβεστικής και ανδρών της Ε.Δ.Ο.Π.Α.
Νωρίς το πρωί της 16/2 συνεχίστηκε η εκκένωση σπιτιών και απομάκρυνση ηλικιωμένων από τις εστίες τους από άνδρες της Β΄ ΕΜΑΚ και της Ε.Δ.Ο.Π.Α αφού η στάθμη του νερού ανέβαινε ακόμη. Κορύφωση αυτής πραγματοποιήθηκε τις μεσημβρινές ώρες της 16/2 όταν ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Ορφέα απομάκρυνση ηλικιωμένου και υλικών διαβίωσης αυτού από οικία που θα κατακλειώταν από νερά.
Άμεσα ζητήθηκε από τον επικεφαλή της Ε.Δ.Ο.Π.Α βάρκα από τον 50ο ΛΜΧ της 50ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ αφού η ιδιομορφία της περίπτωσης δεν επέτρεπε την χρήση του φουσκωτού της Λέσχης. Άμεσα κινητοποιήθηκε από αυτή όχημα το οποίο μετέφερε την βάρκα στην περιοχή και η τετραμελής ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α βοήθησε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής σώζοντας ανθρώπινες ζωές.
Στην συνέχεια της ημέρας συνεχίστηκε η εκκένωση οικιών και απομάκρυνση υλικών από αυτές με την χρήση της βάρκας του 50ου ΛΜΧ γεγονός που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους κατοίκους των Λαβάρων για τους εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.
Την επόμενη ημέρα 17/2 η επικινδυνότητα μεταφέρθηκε στο διπλανό Δ.Δ της Μάνδρας όπου παραπόταμος του Έβρου ανέβαζε απειλητικά την στάθμη του αφού οι ποσότητές του δεν μπορούσαν να εκτονωθούν στον ήδη πλήρη ποταμό Έβρο. Έως τις 1900μμ μεταφερόταν και τοποθετούνταν γαιόσακοι σε σπίτια της Μάνδρας τα οποία υποδείκνυαν τοπογράφοι της Νομαρχίας Έβρου ως απειλούμενα από τα πρώτα νερά που θα κάλυπταν την περιοχή.
Η επικινδυνότητα της κατάστασης διατήρησε σε επιφυλακή την ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α η οποία διανυκτέρευσε στο Δημαρχείο του Δήμου Ορφέα στο Δ.Δ Λαβάρων.
Η 18/2 ήταν αρκετά καθησυχαστική για τον Δ. Ορφέα αφού αποφεύχθηκε η θραύση των αναχωμάτων στο Δ.Δ Μάνδρας και η στάθμη στο Δ.Δ Λαβάρων σταθεροποιήθηκε πλέον χωρίς να απειλεί άλλες περιουσίες πολιτών.
Μετά από συντονισμό με τον επικεφαλή της Π.Υ και αφού αντικαταστάθηκε η Ε.Δ.Ο.Π.,Α από άλλη εθελοντική ομάδα αποχώρισε από την πληγείσα περιοχή επιστρέφοντας στη βάση της στην Αλεξανδρούπολη όπου πέρασε αμέσως σε αποκατάσταση των υλικών για να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάλεσμα της Πολιτικής Προστασίας Έβρου.
Να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Ορφέα κ. Πουλιλιό για την φιλοξενία και την παροχή Δ.Μ στην τετραμελή ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α, καθώς και τους αξιωματικούς της Π.Υ Διδυμοτείχου για την εμπιστοσύνη που δείξανε στις ικανότητες των Καταδρομέων της Λέσχης μας.

_-800x600__-800x600__2-800x600___._____50_-800x600
_____._-800x600____-800x600______._-800x600ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΜΕ Ε.Δ.Ο.Π.Α/ΛΕΔ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Το διήμερο 20-21 Μαρτίου 2010 η Λ.Ε.Δ Καστοριάς φιλοξένησε αντιπροσωπεία της Ε.Δ.Ο.Π.Α / ΛΕΔ Ν. Έβρου, διοργανώνοντας εκπαίδευση στα βράχια της Αγίας Άννας Νεστορίου.
Η πενταμελής αντιπροσωπεία της Λ.Ε.Δ Ν. Έβρου αφού ξεκίνησε το ταξίδι νωρίς το πρωί της 20ης Μαρτίου, στις 1000πμ έφτανε στην πόλη της Καστοριάς όπου την υποδέχθηκε ο Γεν Γραμματέας της τοπικής Λέσχης κ. Χατζηκυριακίδης Ιωάννης.
Στα γραφεία της Λέσχης αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις πραγματοποιήθηκε σύντομη ενημέρωση από τον κ. Χατζηκυριακίδη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις της Ε.Δ.Ο.Π.Α/ΛΕΔ Ν. Καστοριάς ενώ μέλη της τοπικής Λέσχης ετοίμαζαν τον εξοπλισμό για την πραγματοποίηση της εκπαίδευσης.
Στις 1200μμ οι δύο ομάδες αφού πήραν τον απαραίτητο εξοπλισμό, αναχώρησαν για τον βράχο της Αγ. Άννας όπου από τις 1300μμ άρχιζε η εκπαίδευση.
Αφού στήθηκαν οι διαδρομές έγινε ενημέρωση από τον επικεφαλή της Ε.Δ.Ο.Π.Α /Λ.Ε.Δ Ν. Έβρου κ. Γαβριηλίδη Θεόδωρο για την μέθοδο καταρρίχησης και χρήσης ασφάλειας κατά την εκπαίδευση. Από τις 1330μμ έως τις 1600μμ όλα τα μέλη των δύο ομάδων πραγματοποίησαν καταρρίχηση από τον βράχο με την μέθοδο του rapel ενώ πραγματοποιήθηκε και κάθοδος φορείου από το βράχο για την μεταφορά τραυματία.
Πριν την αποκατάσταση των υλικών και του εξοπλισμού οι εκπαιδευόμενοι γευμάτισαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Αγ. Άννας με τροφές από τα ατομικά τους σακίδια καθώς δοκιμάστηκε και η παρασκευή τυποποιημένης τροφής με εξοπλισμό εκστρατείας από τα κυτία ΔΜ των ατομικών BERKIN.
Μετά το πέρας του γεύματος συγκεντρώθηκαν και φορτώθηκαν τα εκπαιδευτικά υλικά και ακολούθησε ξενάγηση στο Δ.Δ. Νεστορίου από τον κ. Χατζηκυριακίδη απολαμβάνοντας με την θέα και τον απαραίτητο καφέ.
Το βράδυ της 20ης Μαρτίου τα μέλη της Ε.Δ.Ο.Π.Α του Έβρου ξεναγήθηκαν στην πόλη της Καστοριάς όπου και κάνανε τον απολογισμό της εκπαίδευσης με τον κ. Χατζηκυριακίδη συνοδεία ποτού στην πανέμορφη παραλία Καστοριάς. Επιστρέφοντας στο γραφείο της Λέσχης προσαρμόσανε τις αίθουσες για τον βραδινό ύπνο ο οποίος ήταν απαραίτητος μετά από μια κουραστική μέρα.
Το πρωί της 23/3 αφού πραγματοποίησαν τον προγραμματισμένο εκκλησιασμό τα μέλη της αποστολής του Έβρου απόλαυσαν την θέα της Καστοριάς σε πανοραμικό καφέ της πόλης όπου συνάντησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τον πρόεδρο και το Δ.Σ της Λέσχης Καστοριάς.
Στις 1200μμ η αποστολή αναχώρησε από την Καστοριά αφού στο πρόγραμμά της υπήρχε και επίσκεψη στην Β'ΜΚ στην Νάουσα.
Οι εντυπώσεις από την εκπαίδευση ήταν άριστες αφού η Ε.Δ.Ο.Π.Α των δύο ακριτικών νομών γεφύρωσαν το χάσμα των 600km που τις χωρίζει, συνενώθηκαν και σύμπραξαν μέσα σε διάστημα 7 ωρών, ενώ το ίδιο θα πραγματοποιηθεί και σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος.
Η άριστη φιλοξενία του κ. Χατζηκυριακίδη και η ταύτιση απόψεων των μελών δίνουν την σιγουριά ότι θα επαναληφθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες αυτής της μορφής απ' τις Ε.Δ.Ο.Π.Α των δύο νομών.

_-800x600__-800x600___-800x600____-800x600_____-800x600
_____._-800x600______-800x600_______._-800x600__________-800x600


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΗΣ Ε.Δ.Ο.Π.Α/ΛΕΔ Ν. ΕΒΡΟΥ

Εκπαίδευση ορεινού πραγματοποίησε η Ε.Δ.Ο.Π.Α/ΛΕΔ Ν. ΕΒΡΟΥ το διήμερο 17-18 Απριλίου 2010 στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στον βράχο Αγ. Γεωργίου Λουτρών και στα μεταλλεία της Κίρκης.
Την εκτέλεση της εκπαίδευσης πραγματοποίησε η δεύτερη επιχειρησιακή ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α ενώ η πρώτη και η τέταρτη ομάδα ήταν υπεύθυνες για την υποδοχή των καλεσμένων και την ενεργοποίηση του καταυλισμού αντίστοιχα.
Συντονιστής της δραστηριότητας ορίστηκε ο επικεφαλής της Ε.Δ.Ο.Π.Α κ. Γαβριηλίδης Θεόδωρος
Το πρωινό του Σαββάτου 17/4 αφιερώθηκε στην αγορά Διοικητικής Μέριμνας από τον ταμία της ΛΕΔ κ. Καλτσίδη Ιωάννη και στον συντονισμό των εκπαιδευομένων.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η δεύτερη ομάδα με επικεφαλή τον εφ.Ανθλγο(ΚΔ) κ. Καλτσίδη χρεώθηκε τα υλικά ορεινού στην αποθήκη της Ε.Δ.Ο.Π.Α και αναχώρισε για τον βράχο Αγ. Γεωργίου Λουτρών όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.
Με την άφιξη εκεί η ομάδα ασχολήθηκε με το στήσιμο των διαδρομών καταρριχήσεων ενώ σταδιακά ερχόταν και οι υπόλοιπες ομάδες καθώς και εθνοφύλακες της ΧΙΙ Μ/Κ Μ ΠΖ οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική δραστηριότητα των καταδρομέων της ΛΕΔ.
Από τις 15:00μμ άρχισε η σταδιακή διέλευση από τον στίβο καταρριχήσεων, με πρώτο όλων τον επικεφαλή της Ε.Δ.Ο.Π.Α κ. Γαβριηλίδη, ακολούθησαν τα μέλη των επιχειρησιακών ομάδων και κλείσανε την πρώτη εκπαιδευτική περίοδο εθνοφύλακες της Αλεξανδρούπολης, πολλοί εκ των οποίων κατέβηκαν για πρώτη φορά με την μέθοδο του rapel από βράχο.
Στις 18:00μμ συντονισμένα όλοι οι εμπλεκόμενοι απαγκιστρώθηκαν από την περιοχή Αγ. Γεωργίου και μετακινήθηκαν στα παλιά μεταλλεία της Κίρκης Αλεξανδρούπολης όπου θα πραγματοποιούνταν η δεύτερη και τρίτη εκπαιδευτική περίοδος την επομένη.
Με την άφιξη στο χώρο η τέταρτη ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α με επικεφαλή τον εφ Λχια (ΚΔ) κ.Σούλη Χ, ανέλαβε την ενεργοποίηση του καταυλισμού και την προετοιμασία του δείπνου.
Με 15 μέλη να διανυκτερεύουν επιχειρησιακά στην ύπαιθρο το έργο της ομάδος δεν ήταν εύκολο, παρ όλα αυτά όμως ανταπεξήλθε άριστα στο έργο που της ανατέθηκε.
Το πρωί της 18/4 μετά από την έγερση των μελών και την λήψη πρωινού ροφήματος η δεύτερη ομάδα άρχισε να στήνει τις διαδρομές στον πύργο των μεταλλείων.
Από τις 10:00πμ έως τις 14:00μμ καταρριχήθηκαν όλα τα μέλη της Ε.Δ.Ο.Π.Α καθώς και οι εθνοφύλακες οι οποίοι ακολούθησαν το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, ενώ ενεργοποιήθηκε και κεκλιμένη απ την οποία κατέβηκε φορείο για την μεταφορά τραυματία.
Παράλληλα με την εκπαιδευτική περίοδο από τις 13:00μμ η τέταρτη ομάδα ενεργοποίησε την απαραίτητη ψησταριά για την προετοιμασία του γεύματος το οποίο θα τιμούσαν με την παρουσία τους ο πρώην πρόεδρος της ΛΕΔ κ. Πιστόλας Ιωάννης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων στον Έβρο κ. Δόμπας Φώτιος, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ορεστιάδος κ. Πόντικας Φώτιος και Δκτές των ταγμάτων εθνοφυλακής που θα ερχόταν στην εκπαίδευση της Ε.Δ.Ο.Π.Α αμέσως μετά το πέρας του προγράμματος της ΔΕΘ/ΧΙΙ Μ/Κ Μ ΠΖ.
Αφού ήταν τα πάντα στην ώρα τους διαθέσιμα προς κατανάλωση και αποκομίζοντας τα ευμενή σχόλια όλων η υπεύθυνη ομάδα για την Διοικητική Μέριμνα άρχισε την αποκατάσταση των υλικών και την διάλυση του καταυλισμού.Την ίδια ώρα η δεύτερη ομάδα πραγματοποιούσε την τρίτη εκπαιδευτική περίοδο κατά την οποία επαναλήφθηκαν τα αντικείμενα της δεύτερης με την συμμετοχή και όσων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην πρωινή εκπαίδευση.
Προς έκπληξη όλων, ο κ. Πιστόλας ανέβηκε στον πύργο, έκανε τις παρεμβάσεις του όπου χρειάστηκε και τελικά καταρριχήθηκε από τον πύργο φέροντας κουστούμι επιδεικνύοντας για πολλοστή φορά το καταδρομικό πνεύμα που τον χαρακτηρίζει.
Από τις 17:00μμ άρχισε το δύσκολο στάδιο της απαγκίστρωσης και αποκατάστασης των υλικών το οποίο εκτελέστηκε και αυτό συγκροτημένα και με άριστο τρόπο γεγονός που επέτρεψε τον επικεφαλή της Ε.Δ.Ο.Π.Α να αποδεσμεύσει τις ομάδες και να αναφέρει το κλείσιμο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Άριστες εντυπώσεις δόθηκαν από την εκπαιδευτική δραστηριότητα αφού όλοι λειτούργησαν συγκροτημένα και αθόρυβα, δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά και υιοθετήθηκαν ως επίσημη χειμερινή στολή της Ε.Δ.Ο.Π.Α/ΛΕΔ Ν. ΕΒΡΟΥ οι στολές πιλότου, ενώ εκφράστηκαν πολύ ευμενή σχόλια για το επίπεδο πειθαρχίας και οργάνωσης της ΛΕΔ Ν.ΕΒΡΟΥ από τους Δκτες και τους εθνοφύλακες που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το καταδρομικό πνεύμα.
_-800x600_.____-800x600__-800x600___.__-800x600
____-800x600____._-800x600____.__2-800x600_____-800x600
_______-800x600_____._-800x600_______._-800x600_________-800x600


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
ΤΗΣ Λ.Ε.Δ Ν. ΕΒΡΟΥ

Την 15 Μαΐου 2010 η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Έβρου γιόρτασε τα 15 χρόνια λειτουργίας της αφού κατά το βιβλίο πρακτικών η Λέσχη ιδρύθηκε στις 15/5/1995.
Για την επέτειο των 15 χρόνων πραγματοποιήθηκε δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Αλεξανδρούπολης την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντινομάρχης Έβρου κ. Κογιουμτζής Μιχαήλ, ο Διοικητής της XII Μ/Κ Μ ΠΖ Υπστργος κ. Κωσταράκος Μιχαήλ, ο Διοικητής της XVI Μ/Κ Μ ΠΖ Υπστργος κ. Τσέλιος Αθανάσιος, ο πρόεδρος της Λ.Ε.Δ Ν. Ροδόπης κ. Μάρκου Δημήτριος καθώς και το σύνολο σχεδόν των ενεργών μελών της Λ.Ε.Δ.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε σε powerpoint η 15ετής πορεία της Λ.Ε.Δ με πιο εντυπωσιακά κομμάτια αυτά της κατάκτησης 1ης θέσης στους Πανελλήνιους Αγώνες του 2003, την κατάκτηση της 3ης θέσης στους Πανελλήνιους Αγώνες του 2006, την επίδειξη διασωστικού χαρακτήρα της Ε.Δ.Ο.Π.Α στο κάστρο του Διδυμοτείχου, την ενεργή συμμετοχή της Ε.Δ.Ο.Π.Α στις πλημμύρες του 2010 ενώ έγινε προβολή της εικόνας που δέχεται ο χειριστής του συστήματος παρακολούθησης στίγματος σε πραγματικό χρόνο (APRS) το οποίο σχεδίασε και ολοκλήρωσε ο ραδιοερασιτέχνης της Λέσχης κ. Καλτσίδης.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντινομάρχης Έβρου κ. Κογιουμτζής εξήρε το έργο και προσφορά της Λέσχης ιδιαίτερα μετά την ενεργοποίηση Ε.Δ.Ο.Π.Α με την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά αισθάνθηκαν όλοι ότι πλέον ο εθελοντισμός αποκτά πείρα και σοβαρότητα στον νομό.
Ο Διοικητής της XII Μ/Κ Μ ΠΖ σημείωσε ότι ¨ως πολίτης της Αλεξανδρούπολης αισθάνεται σιγουριά γνωρίζοντας ότι σε συμβάντα φυσικών καταστροφών δίπλα στον κρατικό μηχανισμό βρίσκεται και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Έβρου, ενώ ως Διοικητής της Μεραρχίας αισθάνεται υπερήφανος και καλεί όλα τα μέλη της να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Εθνοφυλακής/ XII Μ/Κ Μ ΠΖ¨
Και στους δύο επιδόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες της Λέσχης καθώς και στο ιδρυτικό μέλος κ. Δημητριάδη Δημήτριο για την πολύχρονη προσφορά του στην Λέσχη του Έβρου.
Αναμνηστικά διπλώματα επιδόθηκαν στον πρώτο πρόεδρο της Λ.Ε.Δ κ. Τσολάκη Νικόλαο και στον κ. Σωτηρίου Θεόδωρο για την προσφορά τους στον σύλλογο.
Για να κλείσει η εκδήλωση με τον όμορφο τρόπο που εκτυλίχθηκε το όλο πρόγραμμα ο ταμίας της Λ.Ε.Δ μερίμνησε να διατεθεί από catering της πόλης μπουφές με εβρίτικες νοστιμιές και άφθονο κρασί για να γιορταστεί η επέτειος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Έβρου.
Το Δ.Σ της Λέσχης ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή της XII Μ/Κ Μ ΠΖ κ. Κωσταράκο Μιχαήλ για την διάθεση της αίθουσας στην ΛΑΦ Αλεξανδρούπολης καθώς και το προσωπικό αυτής για τις φιλότιμες προσπάθειές τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

dimitridi-800x600_15___-800x600__-800x600__XII__-800x600
___.__-800x600_____-800x600_____.__-800x600______-800ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ο.Π.Α/Λ.Ε.Δ Ν. ΈΒΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
EVROS 2010

 

Με μια μεγάλη πρόκληση ήταν αντιμέτωπη η Λ.Ε.Δ Ν. Έβρου τον Μάιο του 2010.

Συγκεκριμένα από 26 Μαΐου έως 31 Μαΐου η Ε.Δ.Ο.Π.Α/Λ.Ε.Δ Ν. Έβρου συμμετείχε σε άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της Νομαρχίας Έβρου με την συμμετοχή υπηρεσιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Στρατό, ΕΚΑΒ) φορέων (Δήμοι, φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου) ξένων αποστολών (εθελοντές από Βουλγαρία, ΕΚΑΒ Ιταλίας, Π.Υ Γερμανίας, Π.Υ Αγγλίας) εθελοντικών ομάδων του νομού(Εθελοντισμός, Ελληνική Ένωση Έρευνας Διάσωσης, Κυνηγετικός Σύλλογος, Λέσχη 4Χ4, Σύλλογος Αυτοδυτών Αλεξ/πολης, Ε.Δ.Ο.Π.Α/Λ.Ε.Δ Ν. Έβρου) και κριτών από την Ευρωπαϊκή Δύναμη MIC η οποία συνδράμει σε πληγέντες περιοχές από φυσικά φαινόμενα.

Αν και η χρονιά ήταν δύσκολη για τα μέλη της Λ.Ε.Δ αφού από την αρχή του έτους οι συνεχείς εκπαιδεύσεις και οι πλημμύρες ταλαιπώρησαν το προσωπικό της Λέσχης παρ' όλα αυτά υπήρξε μεγάλος ζήλος για συμμετοχή στην άσκηση.

Έτσι μετά την άσκηση επί χάρτου τον Μάρτιο ο σχεδιασμός προέβλεπε την συμμετοχή δύο τετραμελών επιχειρησιακών ομάδων και ενός επικεφαλή των ομάδων ως συνδέσμου αυτών με τους σχεδιαστές και αρμοδίους της άσκησης.

Οι τελικές ανάγκες της ομάδος συντονισμού της άσκησης όμως περιορίστηκαν στη συμμετοχή μίας τετραμελούς ομάδος και ενός επικεφαλή οπότε η δεύτερη και τρίτη ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α συμμετείχαν στην άσκηση ως απεικόνιση.

 

Στην άσκηση θα συμμετείχαν οι κάτωθι

 

Ο κ. Γαβριηλίδης Θεόδωρος ως επικεφαλής και σύνδεσμος της αποστολής.

Ο κ. Τσιτσεκίδης Κωνσταντίνος ως ομαδάρχης της ομάδος και Νο2 του στοιχείου δυτών

Ο κ. Μιχαηλίδης Χρήστος Διασώστης και Νο1 στοιχείου Δυτών ως εκπαιδευτής δύτης και κάτοχος RESCUE DIVER.

Ο κ. Καλτσίδης Ιωάννης ως βοηθός ομαδάρχη και Διασώστης.

Ο κ. Κεχαγιάς Παναγιώτης ως Διασώστης και χειριστής ταχ. Σκάφους.

 

Στις ομάδες απεικόνισης συμμετείχαν οι κάτωθι

 

Γκουντιάκας Ευάγγελος Σισμάνης Αθανάσιος

Χατζηκυριακίδης Ιωάννης Ταρσούδης Γεώργιος

Μυρμικλής Κωνσταντίνος Μυρμικλής Βασίλειος

Μυρμικλή Νικολέτα Σούλης Χρήστος

 

Την Ε.Δ.Ο.Π.Α υποστήριξαν τα κάτωθι οχήματα

 

SUZUKI JIMMY ιδιοκτησίας κ. Κεχαγιά Παναγιώτη

MERCEDES UNIMOG ιδιοκτησίας κ. Γαβριηλίδη Θεόδωρου

MERCEDES SPRINDER ιδιοκτησίας κ. Μυρμικλή Κωνσταντίνου

Φουσκωτό τύπου RIB ιδιοκτησίας κ. Καλτσίδη Ιωάννη

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΙΟΥ 2010

 

Αφού τις προηγούμενες ημέρες οι προετοιμασίες και ο συντονισμός των ομάδων ήταν πυρετώδεις, η πρώτη ημέρα της ασκήσεως ήταν επόμενο να κυλήσει ομαλά.

Από νωρίς το πρωί ο επικεφαλής της Ε.Δ.Ο.Π.Α κ. Γαβριηλίδης Θ. άρχισε να ενεργοποιεί τον μηχανισμό της ομάδος. Έτσι αρχικά αφού συγκεντρώθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα οχήματα της Λέσχης άρχισε η φόρτωση.

Το τζιπ του κ. Κεχαγιά συνδέθηκε με το ρυμουλκούμενο του φουσκωτού και φορτώθηκε ο καταδυτικός εξοπλισμός.

Στο φορτηγό τύπου unimog φορτώθηκε ο επιχειρησιακός εξοπλισμός της ομάδος –berkin με ορειβατικό εξοπλισμό, αντλία υδάτων, αλυσοπρίονα, φορεία- ενώ στο MB SPRIDER ο βοηθητικός εξοπλισμός των συμμετεχόντων όπως προσωπικοί σάκοι, πτυσσόμενα καθίσματα και τραπέζι.

Μετά τις 1300μμ αφού συγκεντρώθηκαν και οι συμμετέχοντες έγινε ο τελικός έλεγχος και αναχώρησε η αποστολή για το ξενοδοχείο ¨Θράκη Παλλάς¨ όπου θα γινόταν η συγκέντρωση των ομάδων και η διαπίστευση αυτών.

Αφού εγκαταστάθηκαν στα δωμάτιά τους τα μέλη της τετραμελούς ομάδος είχαν ελεύθερο χρόνο ενώ ο επικεφαλής της ομάδος κ. Γαβριηλίδης συντόνιζε τους ηθοποιούς της άσκησης με τον αρμόδιο αξιωματικό της Π.Υ σχετικά με το πρόγραμμα των ημερών και τον τρόπο μετακινήσεώς τους.

Ακολούθησε το τελικό meting των συμμετεχόντων και των κριτών κλείνοντας έτσι το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2010

 

Η δεύτερη ημέρα της "EVROS 2010" άρχισε με πρωινό ξύπνημα και λήψη πρωινού στο ξενοδοχείο, ενώ αμέσως μετά σχηματίστηκε η μεγάλη φάλαγγα των οχημάτων των Ελληνικών και ξένων αποστολών.

Από τις 10:00πμ έως τις 12:30μμ διήρκεσε η μετακίνηση από την Αλεξανδρούπολη στην Ορεστιάδα και την ενεργοποίηση του camp στο άλσος του Κέντρου Διαχείρισης Υδάτων στο κέντρο της Ορεστιάδος.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα δόθηκε ελεύθερος χρόνος στις ομάδες για ξεκούραση και προετοιμασία για την βραδινή τελετή έναρξης της άσκησης.

Στις 20:00μμ πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της άσκησης κατά την διάρκεια της οποίας απένειμε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Μουζάς, ο έπαρχος Β. Έβρου κ. Αντωνιάδης ενώ ο Νομάρχης Έβρου αναφερόμενος στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων αυτού εξήρε τη βαρύτητα της συγκεκριμένης άσκησης αφού σχεδόν κάθε χρόνο οι παρέβριοι οικισμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλημμυρών.

Ακολούθησε παρουσίαση των ομάδων που συμμετέχουν στην άσκηση καθώς και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιούσε η κάθε μία.

Εντύπωση προκάλεσε στον Νομάρχη Έβρου ο στόλος οχημάτων που διαθέτει η Ε.Δ.Ο.Π.Α/ Λ.ΕΔ. Ν. Έβρου αφού αποτελείτε αποκλειστικά από ιδιωτικά οχήματα ενώ παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σύστημα παρακολούθησης στίγματος σε πραγματικό χρόνο που ετοίμασε ο έμπειρος ραδιοερασιτέχνης της ΛΕΔ κ. Καλτσίδης.

Το σύστημα APRS αποτελείτε από ένα πομπό που προσαρμόζετε σε φορητό Σ/Α το στίγμα του οποίου παρακολουθείτε μέσω προγράμματος σε φορητό υπολογιστή δίνοντας τη δυνατότητα στον επικεφαλή μίας ή περισσοτέρων ομάδων να τις παρακολουθεί, ελέγχει και κατευθύνει σε πραγματικό χρόνο.

Η δεύτερη ημέρα έκλεισε με ξενάγηση και χαλάρωση στα καφέ της Ορεστιάδας ενώ στις 00:30πμ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των ομαδαρχών.

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΙΟΥ 2010

Το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας προέβλεπε εγερτήριο στις 07:00πμ και λήψη πρωινού ενώ οι ομαδάρχες έπαιρναν τις τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε στο νομό.

Οι βροχές που είχαν πλήξει την περιοχή τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχαν φέρει τη στάθμη των υδάτων σε επίπεδα επιφυλακής χωρίς όμως να έχουν ξεπεράσει ακόμη τα όρια των αναχωμάτων.

Το πρώτο συμβάν δεν άργησε να εκδηλωθεί. Στις 07:00πμ η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης δέχθηκε κλήση από κυνηγό ότι τέσσερις συνάδελφοί του εγκλωβίστηκαν σε νησίδα στο Δέλτα του Έβρου και κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα νερά. Λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της δυσκολίας των ερευνών ζητήθηκε συνδρομή της Π.Υ Άλεξ/πολης η οποία έσπευσε με ένα πυροσβεστικό όχημα τύπου unimog και ένα ερπυστριοφόρο όχημα BV-206.

Φτάνοντας στο συμβάν διαπιστώθηκε ότι στις νησίδες του Δέλτα βρισκόταν και περίπου 20 λαθρομετανάστες οι οποίοι αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο, της παράσυρσης από τα ορμητικά νερά.

Τότε ζητήθηκε η συνδρομή του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου(ΣΝΟ) και μέσω αυτού κινητοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Δύναμη MIC που στάθμευε στο camp της Ορεστιάδας.

Στο camp ήχησαν οι σειρήνες και οι ομαδάρχες σπεύσανε για να πάρουν οδηγίες. Από την ισχύουσα κατάσταση κρίθηκε αναγκαίο από τον επικεφαλή της Ε.Δ.Ο.Π.Α κ. Γαβριηλίδη να κινητοποιηθεί το τζιπ με το φουσκωτό και το ΜΒ SPRINTER για την μεταφορά της ομάδος και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Μετά από 90' διαδρομής και με την συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας η φάλαγγα έφτανε στο Δέλτα του Έβρου.

Εκεί μετά από σύντομη ενημέρωση από τον επικεφαλή αξιωματικό της Π.Υ οι ομαδάρχες αναλάμβαναν δράση.

Η χρήση φουσκωτών ήταν αδύνατη λόγω της ιδιομορφίας του ποταμού οπότε κλήθηκαν μπλάβες (ξύλινες βάρκες ψαράδων χωρίς γάστρα) για την μεταφορά των διασωστών στις νησίδες του ποταμού.

Εκεί φάνηκε και η ποιοτική διαφορά των μελών της Ε.Δ.Ο.Π.Α αφού με το που έφτασε σε νησίδα η τετραμελής ομάδα ο έμπειρος Έφεδρος αξκος(ΚΔ) κ. Τσιτσεκίδης την ¨σπάει¨ σε δύο στοιχεία των δύο ατόμων και χωρίζει τομείς στο καθένα.

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά, οι κομάντος κινούμενοι στο φιλικό γι' αυτούς βαλτώδες έδαφος της νησίδας εντοπίζουν τους πρώτους αγνοούμενους κυνηγούς. Η πληροφορία διαβιβάζετε στον επικεφαλή που βρίσκετε με τον αξκο της Π.Υ σε ρόλο συνδέσμου και ζητείτε να μεταφερθούν στην ακτή για να παραληφθούν από βάρκες.

Όλα κυλούσαν αισιόδοξα έως ότου ο ομαδάρχης της Ε.Δ.Ο.Π.Α βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σοβαρό περιστατικό. ¨Βρέθηκε λαθρομετανάστης βαριά τραυματίας¨ διαβιβάζει και η πληροφορία συγκεντρώνει την προσοχή κριτών και των υπόλογων αξιωματικών Πυροσβεστική και Αστυνομίας. Δίνετε η εντολή να μεταφερθεί κατά προτεραιότητα ο βαριά τραυματίας και παράλληλα να ενεργοποιηθεί το κινητό χειρουργείο που είχε στη διάθεσή του το Ιταλικό ΕΚΑΒ.

Πράγματι ο τραυματίας μεταφέρθηκε στην ακτή, φορτώθηκε σε μπλάβα αλλά η ομάδα της ΛΕΔ δεν θα εκπλήρωνε τόσο εύκολα την αποστολή της. Ο κινητήρας της μπλάβας παρουσίασε βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί η βάρκα αρκετά μακριά από την προβλήτα.

Στο σημείο αυτό φάνηκε το κενό των συντονιστών αφού δεν είχε προβλεφθεί το πρόβλημα και δεν υπήρχε εφεδρική βάρκα ή κινητήρας.

Τότε, γνωρίζοντας καλά τις ικανότητες των μελών του, ο κ. Γαβριηλίδης δίνει την εντολή να έρθει η βάρκα στην προβλήτα χρησιμοποιώντας τα κουπιά, οπότε παρακάμφθηκε ένα μείζον πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να εκθέσει την διοργανώτρια Νομαρχία Έβρου αλλά και τους συμμετέχοντες σε αυτή.

Με τα ΜΜΕ και τα βλέμματα όλων πάνω στην επιχείρηση της Ε.Δ.Ο.Π.Α καθώς και με την κάμερα της Ιταλικής αποστολής, που έστελνε εικόνα στο ΣΝΟ, τα μέλη της ΛΕΔ έφεραν εις πέρας την αποστολή τους.

Αφού παρέδωσαν τον τραυματία στους Ιταλούς γιατρούς πέρασαν σε αποκατάσταση των υλικών τους, ενώ δέχθηκαν τα συγχαρητήρια όλων όσων παρακολούθησαν την επιχείρηση.

Έχοντας υψηλό ηθικό και αισιοδοξία πλέον για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της άσκησης η ομάδα απαγκιστρώθηκε και επέστρεψε στο camp στην Ορεστιάδα.

Στο απογευματινό συμβάν στον ποταμό Άρδα η επιχειρησιακή ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α δεν κλήθηκε να συνδράμει ενεργά, συμμετείχαν όμως οι κ. Χατζηκυριακίδης και Γκουντιάκας ως ηθοποιοί σε τροχαίο ατύχημα δύο οχημάτων απ τα οποία απεγκλωβίστηκαν από την Π.Υ Ορεστιάδος.

Η ημέρα όμως δεν είχε τελειώσει ακόμη, όπως άφησαν να εννοηθεί οι διοργανωτές.

Έτσι μετά το δείπνο και ενώ όλοι οι συμμετέχοντες ετοιμάζονταν για αποκατάσταση των υλικών και ατομικές καθαριότητες, οι σειρήνες ήχησαν και πάλι.

Μετά από σύντομη ενημέρωση των συνδέσμων των ομάδων αυτοί επέστρεψαν στον χώρο των ομάδων.

Οι οδηγίες απ τον κ. Γαβριηλίδη ήταν σαφείς: : ¨όλοι στα οχήματα, θα κινηθούν όλα πλην της βάρκας¨

Απ την τροχαία Ορεστιάδας ζητήθηκε η συνδρομή της δύναμης αφού βυτίο το οποίο μετέφερε αμμωνία συγκρούστηκε με επιβατικό Ι.Χ και υπήρχε ο κίνδυνος διαρροής του υλικού και μόλυνσης της περιοχής.

Αμέσως σχηματίστηκε η φάλαγγα και τα οχήματα με ενεργοποιημένες τις σειρήνες σπεύσανε για την περιοχή του Εργοστασίου Ζάχαρης όπου συνέβη το ατύχημα.

Με την άφιξη στο συμβάν τα μέλη της Ε.Δ.Ο.Π.Α βρήκαν έναν γνώριμο καταδρομέα, τον διοικητή Π.Υ Ορεστιάδας κ. Κουκουλωμάτη ο οποίος είχε ήδη σημάνει τις ζώνες επικινδυνότητας και υποδεχόμενος τις ξένες αποστολές χώριζε αρμοδιότητες.

Συντόνιζε μιλώντας Βουλγάρικα την Βουλγαρική αποστολή που διέθετε στολές ΡΒΧ, διοικούσε τους πάντες στα Ελληνικά, ενημέρωνε τους Ευρωπαίους κριτές στα Αγγλικά και χρησιμοποιούσε την νοηματική για να κατευθύνει όσους φορούσαν στολές ΡΒΧ και δεν είχαν ακουστική επαφή. ΆΡΙΣΤΟΣ

Στην ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α ανατέθηκε η ενεργοποίηση διαύλου για την ταχύτερη έξοδο των ασθενοφόρων που θα μετέφεραν τους τραυματίες των δύο οχημάτων.

Αφού ανταπεξείλθαν και σε αυτή την αποστολή τα μέλη της Ε.Δ.Ο.Π.Α επέστρεψαν στον καταυλισμό όπου αποκατέστησαν τα υλικά και απόλαυσαν ένα δροσερό μπάνιο πλην του επικεφαλή ο οποίος έως τις 00:30πμ βρισκόταν στην απενημέρωση της ημέρας που πέρασε.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΙΟΥ 2010

 

Το πρωινό πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας ήταν ίδιο με τις προηγούμενες, με εγερτήριο στις 07:00πμ, λήψη πρωινού και ενημέρωση των συνδέσμων για την ισχύουσα κατάσταση στο Νομό.

Οι πληροφορίες όμως για την στάθμη των υδάτων του Έβρου ποταμού ήταν πιο ανησυχητικές. Οι χθεσινές καταιγίδες συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες υδάτων στα Βουλγαρικά φράγματα, γεγονός που υποχρεώνει τις αρχές της Βουλγαρίας να διοχετεύσουν αυτές τις ποσότητες στον Άρδα ποταμό και αυτός με την σειρά του στον ήδη επιβαρημένο ποταμό Έβρο.

Έτσι περίπου στις 09: 00πμ ειδοποιείται το Α.Τ Διδυμοτείχου και η XVI Μ/Κ Μεραρχία για θραύση του αναχώματος του ποταμού Έβρου με άμεσο κίνδυνο στον οικισμό του Πραγγίου.

Αμέσως δύνεται η εντολή από το ΣΝΟ να κινητοποιηθεί η δύναμη από το camp της Ορεστιάδας προς συνδρομή των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Στρατιωτικών δυνάμεων που σπεύσανε στην περιοχή για την εκκένωση του οικισμού.

Με την άφιξη στο Δ.Δ Πραγγίου της Ευρωπαϊκής Δύναμης οι σύνδεσμοι των ομάδων παρουσιάζονται στον επικεφαλή αξιωματικό της Πυροσβεστικής για να τους ανατεθεί ο ρόλος τους στην όλη επιχείρηση.

Τα νερά του ποταμού δεν έχουν φτάσει ακόμη στον οικισμό, πρέπει όμως οι εμπλεκόμενοι να δράσουν μεθοδικά και συντονισμένα έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανή απειλή σε ανθρώπινες ζωές.

Επιπλέον των παραπάνω προστέθηκε και το γεγονός ότι στον Σ.Σ Πραγγίου έχει ακινητοποιηθεί σιδηροδρομικός συρμός που μετέφερε υγρά καύσιμα και απαιτείται η εκκένωση των βαγονιών, οπότε ζητείται συνδρομή από την ¨Αιγαίον Όιλ¨ διευθυντής της οποίας στην περιοχή είναι ο πρώην πρόεδρος της ΛΕΔ κ. Πιστόλας, ο οποίος αποστέλλει αμέσως βυτιοφόρα για την μετάγγιση των υγρών καυσίμων.

Τα οχήματα κινήθηκαν άμεσα και άρχισαν άμεσα την μετάγγιση των καυσίμων ενώ ομάδες εθελοντών εκκένωναν τον οικισμό, ενώ οι κάτοικοι μεταφερόταν με λεωφορεία της Μεραρχίας στο Διδυμότειχο.

Για την Ε.Δ.Ο.Π.Α η αποστολή ήταν διαφορετική. Στο συγκεκριμένο συμβάν αναδείχθηκε η ποιοτική διαφορά των μελών της Λέσχης και τονίστηκε το υψηλό αίσθημα εθελοντικής προσφοράς που διακατέχει τα μέλη της. Έτσι αντί του ρόλου που κλήθηκαν να υποστηρίξουν οι υπόλοιποι εθελοντές, η ΛΕΔ ενεργοποίησε το σύστημα APRS μέσω δύο φορητών Σ/Α με τους οποίους ο κ Τσιτσεκίδης και ο κ. Μιχαηλίδης προσέγγιζαν την στάθμη των υδάτων στον κάμπο του Πραγγίου και σε απόσταση 800μ μεταξύ τους, οπότε στον φορητό υπολογιστή του κ. Καλτσίδη δινόταν το στίγμα των υδάτων στον χάρτη της περιοχής που είχε καλυμπράρει.

Η εικόνα πραγματικά εντυπωσίασε τον Άγγλο και Γερμανό κριτή της άσκησης οι οποίοι παρακολούθησαν την άσκηση παρόντες στο χωριό, ενώ με πρωτοβουλία του επικεφαλή κ. Γαβριηλίδη η Ιταλική αποστολή, που διέθετε δορυφορικό σύστημα μετάδοσης εικόνας, έστρεψε την κάμερα στο lap top και μετέφερε το στίγμα των υδάτων, που ανέβαινε συνεχώς, στο ΣΝΟ στη Νομαρχία Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Άγγλος κριτής έμεινε ώρα στο ΜΒ SPRINDER της ΛΕΔ οπότε και ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Δ.Ο.Π.Α και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του αφού και αυτός υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις της Αγγλίας, στους SAS! Τα σχόλια του ήταν πολύ θερμά ενώ η ΛΕΔ απέσπασε τη μεγαλύτερη βαθμολογία για την προσφορά της στο συγκεκριμένο συμβάν.

Αργότερα αφού σχηματίστηκε η φάλαγγα των οχημάτων επιστρέψανε στον καταυλισμό της Ορεστιάδας οι ομάδες οπότε τους περίμενε το μεσημεριανό τους γεύμα.

Μεσημεριανή ξεκούραση δεν υπήρξε αφού με το πέρας του γεύματος ήχησαν για άλλη μια φορά οι σειρήνες.

Στην Νίψα Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στον υδροταμιευτήρα της ΔΕΥΑΑ βοσκός άκουσε κάποιο άτομο να καλεί σε βοήθεια γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι κάποιος πιθανόν να έπεσε στη λίμνη του φράγματος.

Ειδοποιείται η Π.Υ Αλεξ/πολης και αμέσως σπεύδει ο αξιωματικός υπηρεσίας με ένα όχημα NISSAN TERANO στην περιοχή ενώ διαπιστώνει και αυτός ότι κάποιος ζητά βοήθεια από απροσδιόριστο σημείο και δεν απαντά στις κλήσεις των πυροσβεστών.

Τότε ζητείται από το ΣΝΟ συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Δύναμη με όσες ομάδες διαθέτουν βάρκες και δύτες.

Η ΛΕΔ κινητοποίησε το SUZUKI JIMMY με το φουσκωτό και το MB SPRIDER μεταφέροντας το στοιχείο δυτών, τον χειριστή της ελαστικής λέμβου και τον επικεφαλή της αποστολής.

Με την άφιξη στο συμβάν όμως οι εντολές διαφοροποιούν τα δεδομένα αφού ο επικεφαλής αξιωματικός ζητά από την Ε.Δ.Ο.Π.Α να οργανώσει πεζοπόρο τμήμα για έρευνες σε δύσβατη περιοχή, συμπράττοντας με τους εθελοντές της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας Διάσωσης. Το ίδιο ζητά και από την Αγγλική αποστολή παρότι του τόνισαν ότι εξειδικεύονται σε υδάτινα συμβάντα και παραχωρεί την υποβρύχια έρευνα σε στοιχείο δυτών της 2ης ΕΜΑΚ, σε Βούλγαρους αυτοδύτες και σε στοιχείο αυτοδυτών του Συλλόγου Αυτοδυτών Αλεξανδρούπολης.

Η μεροληπτική συμπεριφορά του αξιωματικού χρεώθηκε από τους υπευθύνους της άσκησης ως κάκιστη εκμετάλλευση προσωπικού και μέσων αφού είχε ως αποτέλεσμα να βγει εκτός εδαφικών ορίων και να χαθεί η Αγγλική ομάδα, να δηλώσουν αδυναμία εκτέλεσης της αποστολής λόγω του δύσβατου της περιοχής οι διασώστες της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας Διάσωσης και να σημειωθεί ως παράτυπη η ενέργεια κατάδυσης της ΕΜΑΚ και ΝΟΑ αφού η νομοθεσία προβλέπει ένα στοιχείο δυτών και ένα στοιχείο ασφαλείας που δεν διέθεταν οι παραπάνω.

Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος που σε πραγματικό συμβάν θα μπορούσε να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές και να δημιουργείτε μια ένταση από τους επικεφαλείς των ομάδων προς τον αξιωματικό της Π.Υ.

Η ομάδα της Ε.Δ.Ο.Π.Α λειτουργώντας πραγματικά σε συνθήκες ορεινού αγώνα με ανάβαση σε βράχο κατηγορίας Γ' και κατάβαση με την χρήση ορειβατικών σχοινιών επέστρεψε εξαντλημένη και πληροφορήθηκε με ανάμεικτα συναισθήματα ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στο σημείο όπου αυτοί αρχικά είχαν υποδείξει ως πιθανό σημείο που ακουγόταν ο αγνοούμενος.

Αφού δόθηκε η άδεια να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περιοχή, όπου δήλωσαν αδυναμία οι Άγγλοι και η ΕΕΕΔ, ο επικεφαλής της αποστολής κ. Γαβριηλίδης άρχισε τις έρευνες στην περιοχή αφήνοντας την υπόλοιπη ομάδα να πάρει μερικές ανάσες μετά την εξάντληση που την καταλάμβανε.

Σε 15΄ το σημείο του αγνοούμενου που καλούσε σε βοήθεια είχε προσδιοριστεί ενώ όταν πλησίασαν σε αυτόν τους ανέφερε ότι ζητούσε βοήθεια γιατί είχε τραυματιστεί ελαφρά η κόρη του.

Ο επικεφαλής της ομάδας ενημέρωσε τις αρχές για το ακριβές σημείο του τραυματία ενώ ο κ. Τσιτσεκίδης με την υπόλοιπη ομάδα μετέφεραν την τραυματία με φορείο κοντά στο σημείο παραλαβής ενώ χρησιμοποίησαν ορειβατικά σχοινιά για κατεβάσουν το φορείο στο χώρο όπου περίμενε το ασθενοφόρο.

Το εξαντλητικό πρόγραμμα της ημέρας απαιτούσε διαδρομή επιστροφής στο camp 120km με άθλια ψυχολογική κατάσταση στην ομάδα εξαιτίας της παράκαμψης που επιχείρησε ο επικεφαλής αξιωματικός και την εσκεμμένη εξάντληση τους από αυτόν, ενώ επιχειρησιακά απόδειξαν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες και να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί στην εξέλιξη των συμβάντων.

Παράλληλα με το συμβάν με τον υδροταμιευτήρα Αλεξανδρούπολης εκδηλώθηκε και συμβάν με αγνοούμενους τουρίστες στο δάσος Λευκίμης όπου συμμετείχαν στις έρευνες η Λέσχη 4Χ4 και ο κυνηγετικός σύλλογος Ορεστιάδας ενώ ως απεικόνιση συμμετείχαν τα μέλη της ΛΕΔ κ. Χατζηκυριακίδης και κ. Γκουντιάκας αποκομίζοντας έτσι με ένα έμμεσο τρόπο τις γνώσεις σχετικά με τον τρόπο ενεργείας σε ανάλογα συμβάντα.

Η ημέρα έκλεισε με την απενημέρωση των επικεφαλής των ασκουμένων ομάδων ενώ δόθηκε για την επόμενη μέρα ελεύθερος χρόνος για τις Ελληνικές αποστολές αφού οι ξένες θα πραγματοποιούσαν ξενάγηση στον Νομό με λεωφορεία της Νομαρχίας.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2010

 

Η Κυριακή ήταν μια ξεκούραστη ημέρα, αφού όπως προαναφέρθηκε, οι ξένες ομάδες ξεναγήθηκαν στον Νομό Έβρο από την Νομαρχία Έβρου ενώ οι Ελληνικές ομάδες είχαν ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.

Στις 16:00μμ πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ορεστιάδας απολογισμός και κριτική της ασκήσεως παρουσία του Νομάρχη Έβρου, του περιφερειακού Διοικητή Π.Υ Ανατ. Μακ. Θράκης, των Ευρωπαίων κριτών και των επικεφαλής των ασκούμενων ομάδων.

Τα σχόλια ήταν αρκετά ενθαρρυντικά αφού από τον υπεύθυνο της ασκήσεως αναφέρθηκε ότι τεσταρίστικαν οι χρόνοι επέμβασης των ομάδων, έλεγχος τρόπου μετακίνησης των αποστολών, ενώ ήταν άριστη η διαχείριση 40 και πλέον οχημάτων από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις του Νομού.

Ο Νομάρχης Έβρου σημείωσε ότι ο εκάστοτε διοικητής της Πυροσβεστικής θα πρέπει να συντονίζει και όχι να επιχειρεί με τις δυνάμεις επέμβασης ενώ ο Άγγλος κριτής σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα κομβόι γιατί καθυστερούν σημαντικά οι ομάδες να επέμβουν και δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα και να πραγματοποιείται σύσκεψη κάθε ημέρα μετά το πέρας των συμβάντων.

Γενικά κρίθηκε ως μια πολύ καλά οργανωμένη και ρεαλιστική άσκηση που έδωσε την ευκαιρία στις εθελοντικές ομάδες να αποδείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν και επιχειρησιακό ρόλο πέραν του βοηθητικού που τους δινόταν μέχρι τώρα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης.

Η άσκηση έκλεισε με μια τελετή απονομής αναμνηστικών διπλωμάτων και την προβλεπόμενη Ελληνική βραδιά με Θρακιώτικο γλέντι και κρασοκατάνυξη όλων των συμμετεχώντων.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η Ε.Δ.Ο.Π.Α/ ΛΕΔ Ν. Έβρου μόνο κερδισμένη μπορεί να χαρακτηριστεί ότι έφυγε από την συμμετοχή της στην EVROS 2010 αφού συνεκπαιδεύτικε με Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Υπηρεσίες, εθελοντές και φορείς που κερδίσανε ένα συντονισμό που θα τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση πραγματικών συμβάντων.
Συντόνισε τρεις επιχειρησιακές ομάδες της, τις εγκατέστησε και τις υποστήριξε σε θέματα διοικητικής μέριμνας για μία εβδομάδα και ανέπτυξε τα δίκτυα επικοινωνιών του Νομού με την χρήση των τεσσάρων αναμεταδοτών του Έβρου.
To μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ότι έχασε η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Έβρου από την συμμετοχή της στην άσκηση της Νομαρχίας είναι η ευκαιρία που είχε να φιλοξενήσει και να ξεναγήσει στον Νομό τους Κύπριους αδελφούς του ΣΕΚΕΛ οι οποίοι δυστυχώς έφτασαν έως το γειτονικό Νομό Ροδόπης αλλά βρήκαν το Δ.Σ της ΛΕΔ Έβρου να βρίσκεται εντός του camp της Ορεστιάδας.
Μία μεγάλη συγγνώμη εκ μέρους όλων των Καταδρομέων του Έβρου.
DSC00679-800x600DSC00687-800x600DSC00689-800x600_-800x600
_n-800x600__-____APRS-800x600__CAMP_-800x600__DSC00634-800x600
___-800x600____-800x600____APRS-800x600_____-800x600
_____._-800x600______-800x600_______2-800x600

Νέα

-

Σύνδεση Μέλους

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8